videoprilog Verice Kalajdžić (Svijet)

Zašto je Haiti jedna od najnesigurnijih zemalja svijeta

Haitijem haraju bande. Pljačke, paljevine kuća i automobila, otmice i silovanja, nerijetko i ubistva -svakodnevica su u toj siromašnoj karipskoj zemlji. Sukobi bandi zbog teritorije su česti, ali i okršaji sa policijom i vojskom iako su bande dobro naoružane pa se vladine snage nerado sukobljavaju sa njima.

„Sada su bande te koje kontrolišu zemlju. Neko iz tih bandi može postati i predsjednik, jer ova situacija trenutno uopšte nije dobra“, tvrdi Elna Augustin, stanovnica Haitija.

Nije situacija na Haitiju dobra bila ni u daljoj ni u bližoj prošlosti - zbog političke i ekonomske nestabilnosti zemlje. Oružane grupe koje su visokopozicionirani političari koristili kao moćno sredstvo da se održe na vlasti, terorizirale su civile, prekidajući dopremu zaliha hrane i goriva blokiranjem puteva.

 „Radim već 30 godina na Haitiju ili u blizini Haitija. Nikada nije bilo ovako loše. Situacija je apsolutno katastrofalna“, kaže Bill O'Neill, stručnjak za ljudska prava UN.

Nasilje se pogoršalo kada su nekad rivalske, a sada savezničke bande krenule da preuzmu potpunu kontrolu nad zemljom u kojoj više od 4 miliona stanovnika gladuje.

„Majka sam šestero djece. Morala sam napustiti svoj dom i sada sjedim ovdje, nemam šta da skuham. Život je veoma težak. Držim djecu u naručju, a nemam im ništa dati“, kaže jedna od raseljenih osoba.

Procjene UN-a kažu da Haiti ima više od 200 bandi, od kojih 20-tak dominiraju. Među njima je i zloglasna koalicija bandi nazvana „G9 Porodica i saveznici“,  a on je glavni u njoj - Jimmy Cherizier, poznatiji pod nadimkom Roštilj.

Roštilj, inače bivši policajac, zapalio je plamen pobune kada je premijer Ariel Henry čiji odlazak sa vlasti traže bande, otišao u Keniju kako bi sklopio dogovor o raspoređivanju stranih trupa za ponovno uspostavljanje reda u njegovoj zemlji.

„Borićemo se protiv premijera do posljednje kapi krvi. Borićemo se protiv njega dok ne bude dao ostavku. Spreman sam sklopiti pakt i sa đavolom“, kažeCherizier.

Izgleda kao da već jeste, jer je početkom marta glavni grad Haitija, Port-o-prens postao pakao za njegove ionako napaćene stanovnike kada su naoružane grupe napale dva najveća zatvora i oslobodile oko 4 hiljade članova bandi.

„Mnogo pucnjave, puno ljudi je ubijeno, svuda oko zatvora..“, priča zatvorenik.

Kao i na drugim strateškim lokacijama u glavnom gradu, bande su opkolile, upale ili drsko napale policijske stanice, luku, ali i dva aerodroma dok se premijer iz privremenog egzila navodno pokušavao avionom vratiti u Porto-o-Prens nakon što mu je nekoliko zemalja uskratilo gostoprimstvo.

„Bande su došle sa oružjem.Mi nemamo oružja i ne možemo da se odbranimo“, naglašava raseljena osoba.

Proglašeno je vanredno stanje. Uveden policijski sat. Vladine snage sigurnosti su potisnule bande iz nekih područja, ali ne bez žrtava. Jednu ženu je ranio zalutali metak dok su civili u strahu bježali kako ne bi bili uhvaćeni u unakrsnoj vatri.

„Strah od pogoršavanja situacije na Haitiju raste. Strah od građanskog rata sada je stvaran. Svi smo složni u stavu da se ne smije dozvoliti da se to dogodi, ne na našoj hemisferi sa našom dugom demokratskom tradicijom i reputacijom“, poručio je Andrew Holness, premijer Jamajke.

Na vanrednom sastanku u Kingstonu na Jamajci, šefovi 25 zemalja članica karipske zajednice poznate kao CARICOM razgovarali su o sigurnosnoj krizi na Haitiju. Nakon sastanka je objavljeno da im je Henry, koji je od 5. marta čekao u Portoriku iz sigurnosnih razloga, prenio svoju odluku da podnese ostavku.

„Pošto je Vijeće ministara večeras prihvatilo formiranje tranzicijskog predsjedničkog vijeća, članovi će biti izabrani nakon dogovora sa različitim sektorima nacionalnog života. Vlada koju vodim biće smijenjena odmah nakon uspostave pomenutog Vijeća“, kazao je Henry.

Sedmočlano predsjedničko vijeće Haitija će u prijelaznom periodu organizovati izbore i izabrati prelaznog premijera, saopšteno je iz  CARICOM-a.

„Danas koristimo priliku da tražimo od međunarodne zajednice da Haitiju da šansu. Mi, Haićani, moramo da odlučimo ko će voditi našu zemlju i kakav model vlade želimo. Moramo da nađemo način da izvedemo Haiti iz bijede u kojoj se trenutno nalazi. Ukoliko međunarodna zajednica nastavi da ide putem kojim sada idu, gurnuće Haiti dalje u haos“, kategoričan je Cherizier.

Haosu na Haitiju je svakako svoj doprinos dao Cherizier. Kaže da vodi siromašne u borbi protiv korumpirane političke elite u zemlji. Od atentata na predsjednika Jovenela Moisea 2021. godine, Henry je na čelu vlade  i mnogi mu osporavaju legitimnost jer izbori nisu održani.

„Haićani su se borili na ulicama, oni su uklonili sa vlasti Henryja. Mi ćemo biti oni koji će postaviti nekoga u nacionalnu palatu“, ističe Abel Loreston, član stranke Pitit Desalin na Haitiju.

„Henry je dio prošlosti, više ga ne priznajemo. Moramo se danas ujediniti kako bi sutra imali novi Haiti“, kazala je stanovnica Haitija.

Možda sa bivšim policajcem koji je prešao na drugu stranu zakona i postao šef saveza devet najopasnijih bandi u jednoj od zemalja sa najvećom stopom kriminala u svijetu. Cheriziera na muralima u sirotinjskim četvrtima upoređuju sa Ernestom Che Guevarom. U medijima se predstavlja kao karipski Robin Hood i slavi svoje uzore Fidela Castra i Malcolma X-a. U intervjuu New Yorkeru je rekao: volim i Martina Luthera Kinga, ali on se nije volio boriti s oružjem u rukama, a ja to volim. Cherizier je nadimak Roštilj, kako tvrdi, zaradio jer je njegova majka nekada na ulici prodavala pečene piliće. Ipak, iz više izvora je potvrđeno da je nadimak dobio jer je imao običaj da zapali kuće svojih protivnika dok su oni još bili u njima..

federalna.ba

Haiti Svijet
Svijet
0 24.05.2024 19:20
Ebrahim Raisi Svijet
0 24.05.2024 17:14
Svijet
0 17.05.2024 19:58