videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Vanredne prilike u Tuzlanskom kantonu

Nakon održavanja dvije paralelne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na dvije različite lokacije u Tuzli i u isto vrijeme tokom dana, u kasnim poslijepodnevnim satima održana je i vanredna sjednica Vlade kantona. Nova većina koju čine SDP, SBB, PDA i Naša stranka ističe da su na svojoj sjednici odblokirali kanton i smijenili premijera i sve ministre, dok premijer i aktuelni predsjednik Skupštine tvrde da je riječ o državnom udaru. Podnijeli su i krivične prijave.

Ono što je najbitnije je da je Tuzlanski kanton odblokiran. Vlada je zbog vanrednih prilika donijela Budžet i dala saglasnost na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje više krivičnih djela i sazivanja hitne neustavne i nezakonite sjednice dijela zastupnika, premijer TK-a Denijal Tulumović i predsjednik Skupštine Žarko Vujović danas su podnijeli prijavu protiv više osoba. Prijava je nadležnim tužilaštvima podnesena protiv Dževada Hadžića, predsjednika Kluba SDP-a u Skupštini TK-a, Slađana Ilića, Vedrane Petrović i drugih.

- Sve navedeno upućuje na to da je riječ o djelovanju koje je suprotno Ustavu i zakonima BiH i Tuzlanskog kantona, odnosno, da je na sceni rušenje Ustavnog poretka - kazao je Tulumović.

- To je klasični udar na pravni sistem Tuzlanskog kantona i Federacije BiH sukladno članu 149. Krivičnog zakona FBiH za koje je u osnovi predviđena krivična sankcija od najmanje pet godina zatvora - ocijenio je Vujović.

No, iz nove većine navode da su kompletnu proceduru proveli u skladu s Poslovnikom i da je hitnu sjednicu sazvala zamjenica predsjednika Skupštine Lejla Vuković. Osim kako nova većina ističe smjene premijera i ministara smijenjeno je i skupštinsko rukovodstvo, pa je prema njihovim riječima novi predsjednik Slađan Ilić iz reda srpskog naroda, zamjenica Vedrana Petrović iz reda hrvatskog naroda, dok je Lejla Vuković iz reda Bošnjaka ostala na svojoj poziciji.

Također, nova većina tvrdi da se njihova volja mora poštivati i da nema govora o državnom udaru.

– Vidite na šta su sve spremni da bi sačuvali svoje pozicije Krešić, Vujović i Tulumović. Šta dalje? Vrlo jednostavno, izabrali smo novo rukovodstvo, imamo sjednicu u utorak, donosimo Budžet i donosimo Finansijski plan Zavoda za zapošljavanje i život teče dalje - poručio je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

Podsjetimo i na identičnu situaciju iz 2013. godine u skupštinskim klupama, kada je tadašnje rukovodstvo sa SDP-om na čelu, pozivajući se na odluku OHR-a koja se odnosila na Srednjobosanski kanton, konstatovalo da smjena vlasti nije moguća dok konačnu odluku o već pokrenutom vitalnom nacionalnom interesu ne donese Ustavni sud. Reagovao je i OHR kazavši da u načelu sve institucije političke stranke i njihovi predstavnici moraju poštivati ustavni i pravni poredak te se uzdržavati od aktivnosti koje ugrožavaju vladavinu prava.

federalna.ba

Žarko Vujović TK Vlada TK
Vlada TK
0 19.09.2023 19:57
Vlada TK odluka o finansiranju sjednica
0 12.09.2023 12:46
Vlada TK utopljavanje Općinski sud Lukavac
0 07.09.2023 12:00
Irfan Halilagić Vlada TK udžbenici
0 05.09.2023 12:43