videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Zanatlije u Semberiji očekuju pomoć

Stari zanati nekada su u semberskoj ravnici bili okosnica razvoja privrede. Danas, na prste jedne ruke mogu se nabrojati vrsni majstori zanatstva koji su uspjeli očuvati tradiciju. Ono što nije uništila moderna tehnologija, jeste pandemija virusa korona. Samo u Bijeljini tokom protekle godine odjavljeno je oko 200 zanatskih radnji.

Selim Šabanović iz Bijeljine jedini je užar u sjeveroistočnoj BiH i jedan je od posljednjih zanatlija koji prkose vremenu. Više od pola vijeka mala užarska radnja majstora Selima odolijeva zubu vremena, modernim tehnologijama koje prijete da ugase ovaj zanat, a danas i krizi uslijed pandemije. Od ovog posla, koji je naslijedio od oca, nekada se, kaže, moglo dobro živjeti. Danas - svaki novi dan je neizvjesnost

„Prođite kroz grad pa ćete vidjeti koliko ima zanatskih radnji i sve te zanatske radnje u pokušaju su da se sačuvaju. Imamo jednog ćurčiju koji više ne radi, baš neki dan je bio tu, kod mene, 20 dana mu niko nije ušao u radnju. Imamo jednog sarača koji ne radi - radnja zatvorena. Evo, ja sam jedini od ovih starih zanata koji još radi“, priča Šabanović.

Posla je, kažu, sve manje. Samo u Bijeljini tokom protekle godine odjavljeno je 185 zanatskih radnji, dok je privremeni prestanak rada prijavilo 253 preduzetnika

„Ova nesrećna pandemija je definitivno kap koja je prelila čašu i ostavila - a ja se bojim da će i u još većoj mjeri - katastrofalne posljedice. Ljudi se bukvalno bore za goli opstanak i nadaju da će sve ovo proći“, upozorava Mile Stević, predsjednik Udruženja zanatlija "Preduzetnik" Bijeljina.

Vlada RS-a obećala je pomoć privrednicima.

„Ja se nadam da će i Vlada sa svojim mjerama i u ovoj, kao i prethodnoj godini, pomoći tim najugroženijim sektorima jer da bi preživjeli i nastavili normalan rad kad se ova epidemija završi“, kaže Slavica Marković, predsjednica Područne privredne komore Bijeljina

Stević ističe kako čekaju: „Bez konkretnije pomoći, osim obećanja, teško da će bijeljinsko preduzetništvo, bar u ovom obimu u kome je, opstati“.

No, do tada će ih, plaše se preduzetnici, biti daleko manje. Dok čekaju mjere Vlade RS-a, pomoć stiže od Vlade Švajcarske, kroz program podrške preduzetništvu koji provode Grad Bijeljina i predstavnici Investicijske fondacije IMPACT iz Sarajeva

„Program obuhvata preduzetničku obuku, u periodu od mjesec dana, prezentaciju poslovnih ideja i odabir 10 najbolјih ideja, odnosno preduzetnika koji će dobiti bespovratnu finansijsku podršku u iznosu do 5000 KM, za pokretanje ili razvoj njihovih poslovnih poduhvata“, objašnjava Mirela Omerović, predstavnica Investicijske fondacije IMPACT.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović (SDS) pojasnio je kako je Fondacija IMPACT izdvojila 50.000 KM, a Grad Bijeljina 40.000 KM.

Preduzetnicima koji žele da apliciraju potrebna je poslovna ideja i prebivalište na području Grada Bijeljina. Inače, u BiH je tokom pandemije korona virusa bez posla ostalo više od 30.000 radnika.

federalna.ba/Ivana Đurđević-Bajić

Bijeljina zanatlije stari zanati