videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Za nagrade u Bijeljini nadmetalo se više od 600 pasa iz BiH i regije

U Bijeljini su održane dvije državne i Međunarodna izložba pasa. U organizaciji Kinološkog udruženja - Semberija, a pod pokroviteljstvom Kinološkog saveza Bosne i Hercegovine, na izložbi je učestvovalo više od 600 pasa iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije. Ocjena eksterno-karakternih osobina i izbor prvaka bili su težak zadatak za sudije.

Proljetni vikend u znaku 24. kinološkog spektakla. Rekordan događaj po broju prijavljenih čistokrvnih ljepotana iz naše, ali i brojnih zemalja okruženja. Dvije državne i jedna međunarodna izložba pasa bila su prilika da ovi mali ljepotani pokažu svu ljepotu, raskoš, odgoj i ljubav prema svojim vlasnicima.

“Imamo prijave iz Slovačke, Mađarske, Češke, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije i Bugarske. Do sada, po broju zemalja koje su se odazvale, najuspješnija izložba”, ističe vođa izložbe i suorganizator Srđan Pantić.

Na takmičenju koje se odvijalo u nekoliko kategorija i grupa našli su se i višestruki šampioni.

“U pitanju je kanarski pas, ženka, tri godine stara, upravo je sad dobila BOB. Ona je do sada mladi šampion Srbije, zreli šampion Srbije, GA šampio i potreban joj je još jedan CACIB, a vjerovatno će ga ovdje osvojiti, za internacionalnog šampiona. Njen brat je dvostruki svjetski juniorski prvak”, navodi učesnik iz Šapca Zoran Eraković.

“Bernardinac, 27 godina se bavimo uzgojem. Dva puta svjetski prvaci, više puta vice svjetski prvaci. Sad je to kućni pas, korišten ranije za spašavanje ljudi na Alpima. Jako je dobar s djecom i uveseljava mnoge domove”, govori učesnik iz Bijeljine Velibor Gavrić.

“Ovo je čau-čau, poprilično stara rasa. Drevna rasa Mongola, tako kažu, nastala, po nekim pričama - ne znamo da li da vjerujemo - od medvjeda i psa. Imaju neki medvjedasti karakter, tvrdoglavi su. Karakteristika je da imaju plav jezik, pigmnentacija im je drugačija od drugih vrsta”, navodi učesnica iz Paraćina Aleksandra Đorđević.

“Ovo je njemački špic, pomeranac. Patuljasta rasa, s jako lijepim karaktreristikama. Tolika je ljubav, pažnja koja se dobija od ovog psa, nježnost i jasno pokazuje kada je srećna, kada tužna, voli pažnju, bruigu, posvećenost”, govori učesnik iz Beograda Luka Stošić.

Svaka zemlja ima patronat nad određenim rasama, na osnovu kojih potpisuje standarde. Za učešće na izložbi pas mora ispuniti određene uslove te imati rodovnik i potvrdu o porijeklu.

“Ocjenjuje se spoljašnji izgled, kako se kreću, ponašaju i sudija na osnovu standarda kojima je opisano kako treba da izgleda pas te rase procjenjuje da li je taj pas rasan i koliko. Ako je izuzetno rasan, dobija titule, kandidature i ostalo”, objašnjava Pantić.

Osim što su ostvarili pravo učešća na šampionatu Bosne i Hercegovine, bila je ovo prilika da nagrađeni ljepotani osvajanjem nagrada steknu i ulaznicu za prestižna svjetska takmičenja.

federalna.ba

izložba pasa Bijeljina
džamija Ahmed-age Krpića džamija Bijeljina
0 14.07.2024 10:00
SIPA akcija Bijeljina proizvodnja oružja
0 19.06.2024 09:42
Lokalni izbori Bijeljina
0 26.05.2024 19:06