Zambija: Hrvatski usvojitelji ponovo oslobođeni optužbe za pokušaj trgovanja djecom iz Konga
(Izvor: PIXSELL)

Zambija: Hrvatski usvojitelji ponovo oslobođeni optužbe za pokušaj trgovanja djecom iz Konga

Viši sud u Zambiji oslobodio je danas osmoro hrvatskih usvojitelja koji su od kraja prošle godine u toj zemlji pod optužbom za pokušaj trgovanja djecom iz DR Konga, objavili su hrvatski mediji. Portal 24sata javio je da je sud utvrdio da tužilaštvo nije uspjelo da dokaže slučaj, pa nalog za puštanje slijedi odmah.

"Advokati su išli po djecu, čeka se papirologija. Čekamo da stignu kod nas. Idu s nama u Hrvatsku", rekla je za taj portal Aleksandra Perišić, jedna od usvojitelja iz Hrvatske koji su mjesecima u teškim okolnostima u Zambiji. Državna sekretarka u Ministarstvu pravosuđa Hrvatske Vedrana Šimundža Nikolić izjavila je danas da će oslobođeni Hrvati zajedno s usvojenom djecom možda već danas doći iz Zambije u Hrvatsku.

"Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku”, rekla je Šimundža Nikolić u Saboru.

Majka jedne od Hrvatica u Zambiji izjavila je portal 24sata da se nada da je ovo definitivna odluka suda.

"Prvi put poslije šest mjeseci plačem od sreće, a ne od užasa i straha, sve je još neslužbeno, nadam se da je ovo definitivna odluka. Samo se bojimo nastavka priče radi onog prošlog što se dogodilo. Samo ih čekamo da uđu u avion s djecom", rekla je ona.

Četiri hrvatska para uhapšena su početkom decembra prošle godine na aerodromu u Ndoli u Zambiji zbog sumnje na pokušaj trgovanja ljudima, navodno s lažnim dokumentima o usvajanju četvoro djece iz DR Konga uzrasta od jedne do tri godine.

Usvojena djeca koja su tada bila s njima, su im oduzeta, preuzele su ih socijalne službe Zambije, a od tada službeniku Ambasade Hrvatske ili usvojiteljima nije omogućeno da ih posjeti. Hrvatske vlasti su u međuvremenu potvrdile da četvoro djece ima hrvatska dokumenta i da je usvajanje priznato na sudovima u Hrvatskoj.

Osmoro Hrvata koji su u Zambiju otputovali kako bi preuzeli usvojenu djecu, pušteno je sredinom januara da se brani sa slobode pošto su platili kauciju i ispunili sve uslove koje je sud odredio. Potom je sud u Ndoli odbacio optužbu i naložio im da u roku od 48 sata napuste zemlju.

Oni su, međutim, samo dan kasnije ponovo uhapšeni na aerodromu u Ndoli uoči leta za Hrvatsku. Tužilaštvo je protiv njih podiglo novu optužnicu za pokušaj trgovanja djecom iz DR Konga, a slučaj je prebačen na viši sud.

federalna.ba/Beta

Zambija Hrvatska udomitelji