videoprilog Omera Hasanovića (Federacija danas)

Zalihe testova pri kraju, stvarne razmjere epidemije u TK-u nepoznanica

Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata je testirano oko 450 osoba, pozitivnih na koronavirus je 130 građana.

Hospitalizovanih pacijenata je 170, dok je ukupno zaraženih oko 1.500. Broj zaraženih se konstantno povećava. Negativna statistika bi možda bila i gora da je ukupan broj dnevno testiranih veći. Zalihe testova su pri kraju, zbog čega je ograničen obim dnevnih testiranja. Stoga je egzaktna slika o stvarnim razmjerama epidemije nepoznanica.

Novca ima, samo testova je sve manje. Veće količine će stići u UKC Tuzla kada se završe javne nabavke.

"Na zalihama s današnjim danom je 10.000 testova. Dnevni prosjek je 500 - za još 20 dana. Imamo na Uredu za žalbe još dva lota koja treba da nam prođu. Novac nam nije veliki problem", poručio je Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

U tuzlanskom Domu zdravlja situacija još nije dramatična, iako građani sve duže moraju da čekaju na uzimanje uzoraka na koronavirus.

"Pribavljena je određena količinu briseva i prenosivih medija. Međutim, to je nedovoljna količina kad je u pitanju uzimanje uzoraka Covid-19 za građane Tuzle. Obraćamo se i višim instancama da se taj problem riješi", kazao je Adis Nišić, portparol Doma zdravlja Tuzla.

A problem je bio manji sve dok je bilo dovoljno donacija. Danas je situacija potpuno drugačija, sve ovisi o javnim nabavkama.

"Stvar je jasna, oni treba da obezbijede briseve i podloge. Nijedan bris neće biti vraćen sa testiranja sa naše mikrobiologije. To nije skupa roba. Dakle, radite svoj posao", dodao je Jusufović.

U labaratoriji Opšte bolnice u Gračanici rade antigenske testove na koronavirus koje osiguravaju donacijama, ali i javnim nabavkama.

"Trenutno ih imamo 500 komada, ostalo moramo kupiti. To su donacije", kaže Jusuf Hodžić, direktor opšte bolnice u Gračanici.

Ukupan broj zaraženih medicinskih radnika koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa zasad nije alarmantan, kažu u UKC-u i gračaničkoj bolnici.

"Prosjek 50-70, jedno vrijeme ih je bilo više od 70. Svaki dan određen broj zaposlenika bude nanovo inficiran. Zasad je to broj koji možemo da izdržimo“, kaže Jusufović.

"Trenutno su u izolaciji hirurg i anesteziolog. Drugi hirurg radi. Snalazimo se", ističe Hodžić.

Nedavna ideja o ubrzanim javnim nabavkama posredstvom UNDP-a, koja bi podrazumijevala svjesno zaobilaženje plaćanja PDV-a, a koja je saopštena iz Kantonalne vlade, odbačena je. Menadžment UKC-a kaže da ne želi na taj način varati državu i postati, vjerovatno, predmet istraga nadležnih institucija.

federalna.ba

koronavirus