Zalihe humanitarne pomoći trunu jer Egipat ne otvara granicu prema Gazi
(Izvor: Shannon Stapleton/Reuters)

Zalihe humanitarne pomoći trunu jer Egipat ne otvara granicu prema Gazi

Preko potrebne zalihe hrane na egipatskoj strani granice sa Pojasom Gaze počele su da trunu jer je granični prelaz zatvoren treću sedmicu zaredom pošto je Egipat odbio da ga otvori sve dok izraelska vojska kontroliše palestinsku stranu.

Prelaz Rafa na granici sa Egiptom, glavni ulaz za robu i ljude koji ulaze i izlaze iz Gaze, zatvoren je od 7.maja jer ga je Izrael preuzeo od Hamasa, podsjećaju izraelski mediji.

Pošto je izraelska vojska preuzela kontrolu nad prelazom, Egipat je prekinuo koordinaciju za ulazak kamiona sa svoje teritorije u Gazu, insistirajući da druga strana prelaza bude pod palestinskom kontrolom prije nego što ga otvori.

Posljedica je gomilanje pomoći na putu između egipatske strane prelaza i grada Al-Arisha, udaljenog od Rafe 45 kilometara, gdje stižu donacije iz inostranstva.

Vozači kamiona pokušavaju da istovare pokvarenu hranu, pa je prodaju po sniženoj cijeni na lokalnim pijacama na sjeveru Sinajskog poluostrva.

To je dovelo da konfiskacije pokvarenih jaja, rekli su lokalni zvaničnici egipatskog Ministarstva za snabdijevanje.

Jedan vozač kamiona Mahmud Hussein rekao je da je njegovo vozilo natovareno već mjesec dana i da se hrana postepeno kvari na suncu, pa se dio baca, a ostatak jeftino prodaje.

On kaže da su se pokvarile jabuke, banane, piletina i sir, te da je neka hrana vraćena i prodaje se za četvrt prvobitne cijene.

Izrael i SAD su pozvale Egipat, koji se takođe brine da postoji opasnost od raseljavanja Palestinca iz Gaze da otvori granicu.

Egipatski zvaničnici kažu da su humanitarne operacije pod rizikom zbog vojne aktivnosti i da bi zato Izrael trebalo da preda prelaz nazad Palestincima da bi se ponovo otvorio, prenio je Reuters.

federalna.ba/Beta

Egipat Gaza granica