videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Uprkos primjedbama, Skupština ZDK-a usvojila Zakon o visokom obrazovanju

Zasjedala je Skupština Zeničko-dobojskog kantona. Pred sami istek mandata donesena su dva zakonska dokumenta u redovnoj proceduri.

Na dnevnom redu našla su se dva dokumenta. Zakon o turizmu usvojen je jednoglasno i to je dobra stvar s obzirom da će na taj način biti konačno regulirana ta oblast. No, Zakon o visokom obrazovanju koji prema tvrdnjama predlagača donosi promjene na Zeničkom univerzitetu donio je i podijeljena mišljenja, brojne prigovore, a epilog bi se, kako je najavljeno, mogao dobiti na Ustavnom sudu.

Ako je suditi po opaskama pojedinih zastupnika, u skupštinskoj sali danas nesvakidašnja situacija. Zakon o visokom obrazovanju koji se našao na dnevnom redu, prvi je doneseni u četverogodišnjem mandatu po redovnoj proceduri.

"Mislim da možda ni čak sad se ne bi našao na dnevnom redu da nije bilo presuda Ustavnog suda pa se morao naći, plus čekali dvije godine i opet smo dobili zakon na koji je podneseno toliko amandmana, a vi koji se bavite pravo znate što manje amandmana to bolji zakon", kaže Maida Tanović, zastupnica SDP-a u Skupštini ZDK-a.

Ključna i najozbiljnija primjedba dijela akademske zajednice bila je da ovaj dokument nije usklađen s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, kao i stav da grubo narušava institucionalnu autonomiju Univerziteta.

"Mislim da je bilo oko 16 amandmana što dovoljno govori o tome da zakon nije dobro primljen. Evo konkretno mi nismo zadovoljni sa ovakvim prijedlogom, tako da mi nije jasno zbog čega se pristupilo ovakvom postupku ako imamo saznanja da se o ovom pitanju zakona o visokom obrazovanju ZDK dva puta je Ustavni sud raspravljao o usaglašenosti sa okvirnim zakonom", pojašnjava prof. dr. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

U skupštinskoj proceduri prihvaćeno je 8 amandmana skupštinske komisije te nekoliko zastupnika. Stav aktuelne većine koja je izglasala, kao i resornog ministra koji je i sam član akademske zajednice je da se novim zakonskim odredbama institucionalna autonomija i akademske slobode jačaju te da će situacija u visokom obrazovanju dodatno poboljšati.

"U ovom tekstu zakona Vlada ne daje nikakvu saglasnost za imenovanje rektora i prorektora, također, Vlada ne daje nikakvu saglasnost za usvajanje Statuta Univerziteta što je ranije bio slučaj, a kad su akademske slobode u pitanju one su dodatno pojačane zaštitom akademskog osoblja da se određeni Instituta na Univerzitetu ne zloupotrebljavaju u druge svrhe, da bi izbjegli silne sudske procese", ističe ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a prof. dr. Spahija Kozlić.

"Zakon svakako daje mogućnost akademskih sloboda i istovremeno traži kontrolu finansijskih sredstava, a to je bitno jer vidimo da je Univerzitet opterećen brojnim aferama, kaznenim prijavama", kaže dr. Ermin Čehić, zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK-a i član Senata UNZE.

Redovna procedura donošenja zakona omogućila je i širu diskusiju koja je pokazala da ipak postoji latentni sukob na relaciji dio menadžment – osnivač. Studentska zajednica i za jedne i druge ima poruku.

"Mi kao studenti trenutno ne želimo da se miješamo u te odnose između Vlade Kantona i Univerziteta, smatamo da i jedni i drugi trebaju da podrže prije svega studente, mi imamo projekte koje trenutno želimo da realizujemo i pozivamo i Univerzitet a i Vladu Kantona da podrže naše projekte", naglašava Faris Preljević, predsjednik Unije studenata UNZE.

Prema riječima rektora Durakovića sasvim izgledno je da će se Ustavni sud ponovo razmatrati pitanja koja nisu riješena unutar akademske zajednice. I ne bi to bio prvi put da se pravosudne institucije bave situacijom na zeničkom univerzitetu, što samo po sebi dovoljno govori.

federalna.ba

Skupština ZDK Zakon o visokom obrazovanju
Skupština ZDK rebalans budžeta
0 29.07.2022 10:20
ZDK Skupština ZDK budžet proračun
0 28.07.2022 17:37
Skupština ZDK UNZE Univerzitet u Zenici
0 13.04.2022 19:07
Skupština ZDK Nacrt zakona o visokom obrazovanju ZDK
0 22.03.2022 11:36