Zakon o minimalnoj plaći od 1000 maraka je politiziranje pred izbore – izmjenama Zakona o porezu na doprinose plaće u Federaciji se mogu podići i do 400 maraka

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bi najkasnije do 31. decembra trebala da svojom odlukom uskladi visinu najniže plaće u Federaciji za narednu godinu, a koja trenutno iznosi 543 KM neto. Koji su prijedlozi vlade a koji su zahtjevi sindikata? Znamo i da je prihvaćen Nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1000 maraka. Šta mogu radnici u Federaciji očekivati u narednoj godini?

Prema našim saznanjima, minimalna plaća bi trebala biti nešto više od 600 maraka , to znači 620, 630 prema vladinom izračunu plaće. Po nama to uistinu nisu dostatna sredstva pogotovo zbog sve prisutne inflacije, cijene rastu na dnevnoj osnovi pogotovo energenata i osnovnih životnih namirnica. S te strane tražit ćemo novi paket mjera za kojim bi vlada mogla posegnuti prema stanovništvu. Znamo da imamo vanredne prihode u budžetu pogotovo od indirektnih poreza, da vlada pokuša da prevenira ovu situaciju. U dogovoru sa poslodavcima ići ćemo sa prijedlogom da se bar na godinu dana izmijeni stopa doprinosa kako bi se eventualne uštede pretvorile u rast plaća. Plaće bi se mogle podići i do 400 maraka. Koliko će vlada to htjeti prihvatiti zbog bojazni da će to proizvesti negativni efekat na Zavod PIO i zdravstvo?! To ne bi ništa trpilo po ovom prijedlogu.  Poslodavci će sutra tome raspravljati na Upravnom odboru.

Da li su radnici granskih sindikata koje vi zastupate dobili finansijsku pomoć od 1080 maraka

To je nedorečeno ostalo, nisu svi dobili 1080, neki su dobili znatno niži iznos. Apelujemo na poslodavce da kako bi sačuvali radnu snagu do kraja godine isplate što veći iznos a idealno bi bilo 1080 maraka. Rijetke su firme ili javna preduzeća koja usklađuju plaće sa rastom inflacije. Apelujemo na poslodavce i sindikate da u kolektivnim ugovorima ugrade ovu klauzulu jer očekujemo i u 2023. godini rast inflacije a 2024. je moguća recesija.      

Rad Ekonomsko socijalnog vijeća je nekako postao skriven od javnosti. Koliko se često sastaje i jeste li zadovoljni dijalogom partnera unutar Vijeća?

Ekonomsko socijalno vijeće je jako teško radilo, nismo mogli ništa usaglasiti zbog različitih stavova socijalnih partnera. Već treći mjesec nema sjednica. Tražili smo sjednicu na kojoj bi se razmotrila inflacija i dodatna pomoć stanovništvu te minimalna plaća koja bi trebala biti usklađena već od 1. 1. naredne godine. Vlada se nije odazvala naše pozivu.  

Međunarodni je dan solidarnosti, da li nam je potrebna veća radnička solidarnost

Sindikat egzistira na osnovnom postulatu solidarnosti. Oni koji imaju više trebaju biti solidarni, da pokušamo da se zajedno izborimo i živimo u ovoj državi. Plaće i primanja moraju rasti jer bez toga nema egzistencije na ovim prostorima.