Zaključci 'svesrpskog sabora' i dalje aktuelni: Deklaracija uskoro pred zastupnicima NSRS

Zaključci 'svesrpskog sabora' i dalje aktuelni: Deklaracija uskoro pred zastupnicima NSRS

Odjeci 'svesrpskog sabora' i dalje su aktuelni. Deklaracija koja je potpisana u Beogradu naći će se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske već početkom jula, a koji treba da je usvoje. Entitetske vlasti i dalje insistiraju da nisu izbrisali 9. januar, kao dan Republike Srpske, svakodnevno šalju poruke o neophodnosti rezolucije i nadaju se podršci poslanika.

Danima traje kampanja za podršku dokumentu koji je usvojen u Beogradu na 'svesrpskom saboru'. Predstavnici vladajućih stranaka kažu da je sabor bio najvažniji događaj srpske političke misli u 21. vijeku, a skupština bi o njemu trebalo da se izjasni već na narednoj sjednici.

“Primarno jedinstvo je napravljeno na relaciji Srpska-Srbija. Dokument će doći u nepromijenjenom tekstu i moći će samo da se glasa na način na koji je napisan. Dobićemo dvotrećinsku većinu. Ali nećemo se mi mnogo truditi”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS (SNSD).

Opozicione stranke i dalje insistiraju da se deklaracijom briše 9. januar, Dan Republike Srpske, koje je osporio Ustavni sud BiH, te će organizovati potpisivanje peticije na trgovima u svim opštinama i gradovima.

“Onda ćemo odlučiti kome ćemo uručiti to. Vjerovatno SNSD-u. Sve ono o čemu se odlučuje u RS dolazi iz Izbornog komiteta SNSD-a, pa ne oni vide kako mogu da ne poslušaju mišljenje građana”, poručio je Želimir Nešković, poslanik SDS u Domu naroda BiH.

Ipak, bez obzira na sadržaj deklaracije, u kojoj se spominje i državna imovina, vladajuća većina već je najavila da će je podržati, a u posao ubjeđivanja uključili su se predstavnici i domaće vlasti, ali i ministri iz Srbije.

“Mi kao narod moramo da poštujemo odluke svojih institucija, a sabor to jeste i siguran smo da jesmo razmislili o svakom slovu koje je stavljeno u te poruke”, naveo je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS (DEMOS).

“Izrazito nekonstruktivne i neprijateljske poruke koje dolaze iz Sarajeva. Mislim na izjave Konakovića i sumanutu izjavu ministra odbrane Heleza koje pokazuju šta su to bile prave namjere Rezolucije o Srebrenici”, kazao je Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Politički analitičari kažu da je nesporno da će deklaracija biti usvojena, ali da se očekuje velika rasprava o mnogim spornim pitanjima.

“Kad se sve podvuče, mislim da je Dodik veliki gubitnik kada je riječ o tekstu deklaracije. Ideja o mirnom razdruživanju je doživjela potpuni potop, više se i ne oglašava po tom pitanju i plus ovo oko 9. januara, da je sam sebi dao autogol, odnosno da je pristao na nešto što mu je bilo servirano u samoj deklaraciji”, smatra politikolog Velizar Antić.

Antić zaključuje da je bez obzira na posljednje izjave, evidentno  da su vlasti Republike Srpske odustale od 9.januara i tako ispunili zahtjeve Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika. Nakon usvajanja deklaracije u parlamentima Republike Srpske i Srbije, dokument će biti vraćen vladama, koje imaju zadatak da za svaki zaključak naprave operativni plan realizacije.

federalna.ba

svesrpski sabor
svesrpski sabor NSRS
0 02.07.2024 21:32
Gazimestan Dedinje svesrpski sabor odvajanje pripajanje memorandum SANU
0 18.06.2024 21:08
Aleksandar Vranješ protestna nota Elmedin Konaković svesrpski sabor SNSD Zakon o vanjskim poslovima BiH
0 13.06.2024 19:37
svesrpski sabor Mreža
0 11.06.2024 21:11
svesrpski sabor Elmedin Konaković Andrija Mandić protestna nota
0 11.06.2024 16:57
Željko Komšić reakcija svesrpski sabor
0 10.06.2024 13:38