Zakazana tematska sjednica Skupštine KS-Zaštita od nasilja u porodici
(Izvor: Ilustracija/Naša stranka)

Zakazana tematska sjednica Skupštine KS-Zaštita od nasilja u porodici

Predsjednica komisije za jednakopravnost spolova Skupštine Kantona Sarajevo Vildana Bešlija, zakazala je za 24. august tematsku sjednicu komisije o temi "Stanje kriminaliteta u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici", saopćila je Naša stranka.

"U dogovoru sa Gender centrom Vlade Federacije BiH odlučila sam organizovati tematske sjednice koje se tiču zaštite od nasilja u porodici. Prva sjednica bit će usmjerena na sigurnosni aspekt, a fokus druge će biti na multidisciplinarni odgovor na slučajeve nasilja u porodici i nasilja nad ženama. Protiv nasilja u porodici se moramo boriti institucionalnim putem, što je glavni razlog zašto su na komisiju pozvane stručnjakinje i stručnjaci iz raznih oblasti, kao i odgovorni u Kantonu Sarajevo", poručila je Bešlija.

Na sjednicu su, pored članova i članica komisije za jednakopravnost spolova KS, pozvani: predsjedavajući Skupštine KS, premijer KS, ministrica pravde i uprave KS, ministar unutrašnjih poslova KS, komesar policije KS, glavna kantonalna tužiteljica, predsjednik općinskog suda u Sarajevu, direktorica fondacije za lokalnu demokratiju, koordinatorica Sigurne kuće, predstavnica Gender Centra FBiH, kao i ekspert za ljudska prava i rodnu ravnopravnost.

"Tema sjednice je primjena Krivičnog zakona FBIH i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBIH u pogledu izricanja i provođenja zaštitnih mjera te gonjenja počinilaca krivičnih djela nasilja u porodici, nasilja nad ženama, nasilja na osnovu spola uključujući i slučajeve ubistva žena (femicid) na području Kantona Sarajevo. Tokom sjednice očekujemo raspravu o trendovima u pogledu prijava ovih djela, prijava o izvršenim krivičnim djelima, zaštitnih mjera, optužnica, presuda i kaznenoj politici u zadnjih 5 godina", navela Bešlija.

federalna.ba/NS

Vildana Bešlija tematska sjednica Skupština KS nasilje