videoprilog Dejana Kožula (Dnevnik 2)

Zajović: Nedopustivo bi bilo da se nastavi skrivanje devedesetih

Presuda vodećim ljudima državne bezbjednosti u Srbiji danas više nije tema, baš kao što već godinama tema nisu ni ratni zločini. Primat u medijima preuzima Kosovo. Zašto je to tako?

 „Sve se mijenja, služba ostaje“, poruka je u promotivnom spotu BIA-e. Mijenjaju se nazivi, odlaze ljudi, posebno uz pomoć državne bezbjednosne agencije, ali služba ostaje... čak i ako se nekadašnji rukovodeći ljudi osude za ratne zločine. U ime te države. Ali - to nije tema naše današnje službe, a i države.

„Ćutanje je takođe oblik poricanja. Imali smo sličnu situaciju kad je bila prvostepena presuda. Ali tada su izjave zvaničnika došle u danima nakon presude. Reakcije predsjednika države, predsjednika Skupštine i ministra unutrašnjih poslova - oni su zajednički poricali postojanje te presude i činjeničnog stanja kojim se ta presuda bavi“, podsjeća Marko Milosavljević, iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Podsjetimo, predsjednik je tad rekao da je presuda „slika i prilika političkog djelovanja Haškog tribunala“.

„Ja se bojim da je to simbol ideologije sadašnjeg režima, koji su direktni nastavljači onog iz devedesetih. Nisu to samo ideološki – to su, zapravo, oni koji su bili među izvršiocima, počinocima“, kaže Staša Zajović, iz Žena u crnom.

Vlast možda i neće još dugo. Ono što Srbiju čeka su svakako parnične tužbe od strane žrtava.

„Ta vrsta marginalizacije i poricanje i tih postupaka se može očekivati. To su sve pravni mehanizmi koji obavezuju svaku sljedeću vlast da se distancira od zločinačke politike, odnosno namjere koju su dijelili ne samo Stanišić i Simatović nego i Milošević pa sve do Arkana, koji su kroz postupak označeni kao udruženi zločinački poduhvat“, dodaje Milosavljević.

Sljedeća vlast, kad god to bilo, doći će pod plaštom mota protesta „Srbija protiv nasilja“.

„To bi mi bilo najteže da će ta tragedija koja se desila u Srbiji da se ne desi nikako i nedopustivo bi bilo da se nastavi skrivanje devedesetih i da se stalno priča o sebi isključivo kao o žrtvi. To bi bilo opasno, mi ćemo nastaviti da govorimo i nadam se da će se tome pridružiti i drugi ljudi. Ali mi smo statistička greška u Srbiji“, ističe Zajović.

federalna.ba

Srbija Jovica Stanišić Franko Simatović
Antony Blinken Aleksandar Vučić Kosovo Srbija SAD
0 29.09.2023 22:59
SAD John Kirby Srbija Kosovo
0 29.09.2023 21:44
Josep Borrell Srbija
0 29.09.2023 20:17
Josep Borrell Srbija Kosovo
0 29.09.2023 17:00
Ivica Dačić Kosovo Srbija
0 28.09.2023 09:01