Zaim, čovjek s osmijehom

Dokumentarni film “Zaim, čovjek s osmijehom” posvećen je Zaimu Imamoviću, legendarnom komandantu Prve drinske udarne brigade i 14. divizije Armije RBiH, ali i svim braniteljima Goražda.

Ovaj film, čija je autorka Elma Kazagić, ispunjen je brojnim snimcima iz dana odbrane tog grada. Donosi svjedočenja Zaimovih saboraca i prijatelja o komandantu kojeg je vojska voljela, a narod slavio, o oficiru kojeg je i u najtežim trenucima krasila hrabrost i smirenost vođe, o izvrsnom čovjeku koji je ljude dijelio isključivo na dobre i loše, a kojeg će u filmu njegov prijatelj ponajbolje opisati riječima: „Čovjek stećak, čovjek stijena, čovjek heroj, dobar drug“. 

S istim emocijama, Goraždani i svi drugi koji su u tom gradu proveli najteže dane, u filmu svjedoče i o neobičnoj snalažljivosti naroda u predugoj opsadi grada u koji se slilo više od 70.000 izbjeglih iz gornjedrinske regije, o podizanju mini centrala na Drini, o ideji da se zbog gladi krene Putem spasa, preko Grepka, o djeci kojima su granate prekinule djetinjstvo, o borcima goraždanskih brigada koji nisu imali ni najosnovnije, ali su grad odbranili. 

“Zaim, čovjek s osmijehom” emotivna je priča o komandantu Zaimu, Zlatnom ljiljanu koji je u bitke išao najčešće samo s motorolom i, u konačnici, o njegovom pohodu na Treskavicu u vječitom stremljenju „da se vrati kući, na Drinu“. 

Film je rađen u produkciji Udruženja Reakcija i koprodukciji Federalne televizije. O komandantu Zaimu i herojskoj odbrani Goražda govore Ferid Buljubašić, Zaim Žuga, Nedim Alagić Peda, Ismet Hadžić Mutevelija, dr. Vesna Nemec Klisura, Zaim Bešović, Zaimov sin Ernest Imamović i brojni drugi.

federalna.ba

Dokumentarni četvrtak Zaim, čovjek s osmijehom
'Rođeni' Dokumentarni četvrtak
0 23.06.2022 21:40
Dokumentarni četvrtak drugačija srbija
0 18.03.2022 15:15
lana bijedić Slučaj: Lana Bijedić Dokumentarni četvrtak
0 18.11.2021 21:09
Dokumentarni četvrtak elma kazagić lana bijedić
0 12.11.2021 14:51
Alija Isaković Dokumentarni četvrtak
0 04.11.2021 21:53