Zagreb: Hiljade maturanata na “norijadi”

Na hiljade maturanata okupilo se na tradicionalnoj proslavi završetka srednje škole, popularnoj “norijadi”, kako bi se s Trga bana Jelačića zaputili u koloni prema parku Bundek gdje će slaviti uz glazbeni program do kasno u noć.

Nakon pandemijske pauze, učenici završnih razreda zagrebačkih srednjih škola tradicionalnim slavljem, norijadom, ponovno obilježavaju završetak srednje škole. Slična okupljanja održavaju se i u gradovima i mjestima širom Hrvatske, no zagrebačka norijada najbrojnija je i najatraktivnija.

Maturanti su slavlje počeli u jutarnjim satima, nakon čega je uslijedilo središnje okupljanje na Trgu bana Jelačića uz kamion s razglasom. Posipanje brašnom, polijevanje vodom, pištolji na vodu, baklje, dimne bombe i zviždaljke tradicionalni su rekviziti maturanata na svakoj norijadi.

Od brašna i vode često nastradaju i slučajni prolaznici, a ove godine izostalo je masovno kupanje u fontani Manduševac na glavnom gradskom trgu jer je osiguranje sprečavalo maturante od mogućih povreda. Uprkos osiguranju, nekima je uspjelo provući se i skočiti u fontanu.

Oko podne, maturanti su se zaputili kroz grad iza kamiona s razglasom prema parku Bundek, gdje će maturanti imati centralnu proslavu na kojoj će ih pozdraviti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

federalna.ba/AA
Zagreb maturanti