Zagađenje zraka najveća globalna prijetnja ljudskom zdravlju
(Izvor: EPA-EFE/DIMITRIS ALEXOUDIS)

Zagađenje zraka najveća globalna prijetnja ljudskom zdravlju

Zagađenje zraka opasnije je po zdravlje prosječne osobe na planeti Zemlji od pušenja ili alkohola, s tim da se prijetnja pogoršava u njenom globalnom epicentru u Južnoj Aziji čak i kada se Kina brzo poboljšava, pokazala je studija od utorka, prenosi AFP.

Ipak, nivo sredstava izdvojen za suočavanje s ovim izazovom je samo djelić iznosa namijenjenog za borbu protiv zaraznih bolesti, kaže se u istraživanju Instituta za energetsku politiku sa Univerziteta u Čikagu (EPIC).

Njegov godišnji izvještaj o životnom indeksu kvaliteta zraka (AQLI) pokazao je da zagađenje zraka finim česticama, koje dolazi od vozila i industrijskih emisija, šumskih požara i još mnogo toga, ostaje "najveća vanjska prijetnja javnom zdravlju".

Ako bi svijet trajno smanjio ove zagađivače kako bi ispunio ograničenje smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prosječna osoba bi svom očekivanom životnom vijeku dodala 2,3 godine, prema podacima koji imaju graničnu vrijednost za 2021.

Fine čestice su povezane sa bolestima pluća, srčanim oboljenjima, moždanim udarom i rakom.

Za poređenje, upotreba duhana skraćuje globalni životni vijek za 2,2 godine, dok je pothranjenost djece i majki odgovorna za smanjenje od 1,6 godina.

Azija i Afrika snose najveći teret, a ipak imaju neku od najslabijih infrastruktura za isporuku pravovremenih i tačnih podataka građanima. Oni također dobijaju male kriške od ionako male globalne "filantropske torte".

federalna.ba/Fena

zagađenje zraka opasnost zdravlje
aerozagađenje Tuzla zagađenje zraka zagađenje vazduha
0 08.12.2023 18:58
zagađenje zraka sumpor dioksid porast
0 28.11.2023 10:36
Kanton Sarajevo kvaliteta zraka zagađenje zraka zagađenost zraka
0 21.11.2023 17:14
jabuka voće zdravlje Svjetski dan jabuke ''Pekmezijada''
0 20.10.2023 12:47