Zabranjen TikTok na službenim telefonima belgijske vlade

Zabranjen TikTok na službenim telefonima belgijske vlade

Belgija je zabranila korištenje društvene mreže TikTok na službenim telefonima zaposlenih u vladi, a razlozi su cyber bezbjednost, privatnost i dezinformacije, saopštio je danas premijer te zemlje Alexander de Cro.

Slično su nedavno postupile vlade drugih evropskih država i SAD.

Kineska društvena mreža biće zabranjena najmanje na šest mjeseci na uređajima čiji je vlasnik ili ih koristi belgijska federalna vlada, navodi se na siteu premijera de Croa.

Belgijski premijer u saopštenju se poziva na "novi geostrateški kontekst u kojem su se uticaji i međusobna špijunaža država preselili u digitalni svijet".

De Cro je saopštio da se zabrana zasniva na upozorenjima državne službe za cyber bezbjednost prema kojima TikTok aplikacija može da prikuplja podatke korisnika i utiče na algoritme kako bi manipulisala sadržajem i izborom vijesti koje se korisniku prikazuju u news feedu.

TikTok za sada nema komentar na ova dešavanja. Kompanija u vlasništvu kineskog ByteDance, uporno tvrdi da ne šalje podatke svojih korisnika vladi u Pekingu i da se podaci ne pohranjuju u Kini.

Ove nedjelje TikTok je uveo nove mjere kako bi se otklonile bojazni u vezi sa zaštitom podataka korisnika iz Evrope.

Međutim, tri glavne institucije Evropske unije i ministarstvo odbrane Danske već su naložili svojim zaposlenima da uklone TikTok aplikaciju sa službenih uređaja. Slične zabrane su već na snazi u Kanadi i SAD.

Natezanje oko TikToka dio je globalnog rivalstva Kine i Zapada na čelu sa SAD oko tehnološke i ekonomske nadmoći.

federalna.ba/Beta

TikTok Zabrana Belgija