Više od 15.500 slučajeva zlostavljanja djece u Njemačkoj u 2022.
(Izvor: Ilustracija)

Više od 15.500 slučajeva zlostavljanja djece u Njemačkoj u 2022.

U Njemačkoj je zabilježeno više od 15.500 slučajeva zlostavljanja djece u 2022. godini, objavila je u utorak Federalna kancelarija kriminalističke policije (BKA).

Šef BKA Holger Munch rekao je da seksualno nasilje nad maloljetnicima ostaje ozbiljan problem u Njemačkoj, uprkos povećanim naporima da se zaštite djeca.

"U Njemačkoj u prosjeku 48 djece postanu žrtve seksualnog nasilja svakog dana. To pokazuje koliko je situacija dramatična", rekao je on na konferenciji za novinare u Berlinu.

Njemačke vlasti su prošle godine sprovele 15.520 istraga o zlostavljanju djece, u odnosu na 15.507 slučajeva otvorenih 2021.

Munch je pozvao na reforme i više ovlaštenja za policiju u borbi protiv zlostavljanja djece i zaštiti djece u digitalnom okruženju.

"Zaustavljanje nasilja nad djecom i okončanje seksualnog zlostavljanja naši su glavni prioriteti. Ali da bismo mogli da sprovedemo uspješne istrage, potrebna su nam ovlaštenja i bolji pravni okvir", rekao je on.

Naglasio je da su potrebna nova pravila koja bi od internet provajdera zahtijevala da duže čuvaju korisničke IP adrese kako bi mogli identifikovati kriminalne bande i zlostavljače djece.

federalna.ba/AA

Njemačka zlostavljanje djece