Prilog: Maida Alić

Zabilježene brojne nepravilnosti političkih subjekata

Analiza svih prijava pokazuje da se najveći broj nepravilnosti odnosi na sljedeće političke subjekte: SNSD 166 slučajeva, SDA 158, SDP 71, HDZ 56, SDS 26 slučajeva. Projekt menadžer Koalicije Pod lupom Dario Jovanović:

 

 „Najviše zabilježenih izbornih nepravilnosti odnosi se na preuranjenju zakonom zabranjenu kampanju- ukupno 484 slučajeva. Zloupotreba javnih resursa je sljedeća najčešća nepravilnost- zabilježena je u 384 slučajeva, a rad službenika u kampanji dodatno u 99 slučajeva.„

 

Nastavljena je praksa nedozvoljenih pritisaka na birače nuđenjem zaposlenja, prijetnjama gubitkom posla, zastrašivanjem i distribucijom poklon paketa u zamjenu za glas. Društvene mreže su iskorištene za neprimjeren i govor mržnje.

 

„ Neprimjeren govor u kampanji zabilježen je u 45 slučajeva. Većina se odnosi na izrazito neprimjeren govor ili netrpeljivost po osnovu političke pripadnosti gdje se posebno na društvenim mrežama putem tzv. botova i lažnih profila ulaže dosta napora u defamaciju protivničkih kandidata. Iako nezakoniti pritisci na birače i kupovina glasova su zabilježeni u 27 slučajeva, ovi slučajevi se odnose na navode o nuđenju novca u zamjenu za glas ili pritiske na zaposlene u javnim preduzećima.“

 

I u ovom predizbornom periodu nastavila se praksa trgovine u biračkim odborima. Zabilježeno je 55 slučajeva u 36 različitih općina ili gradova. Dario Jovanović:

 

"Uvidom u listu ovjerenih političkih subjekata za učešće na predstojećim općim izborima nastavlja se trend širom BiH gdje se određeni broj političkih subjekata prijavljuje i ovjerava u gradovima i općinama u kojim nemaju nikakvo djelovanje, nemaju općinske odbore, službene prostorije, imaju samo po jednog kandidata na listi, što može upućivati na zaključak da se radi s namjerom da se ostvari trgovina u biračkim odborima".

 

Slučajevi plaćene zakonom zabranjene kampanje i navoda o sumnji na trgovinu mjestima u biračkim odborima dostavljeni su CIK-u BiH na postupanje. Naglašeno je kako je usvojen niz novih pravila za ove izbore uključujući i nametnute tehničke izmjene Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika. Sve to je stvorilo uvjete da ovi izbori budu najpošteniji do sada. Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom:

 

„Mi se moramo izboriti da izbori budu praznik demokratije. Mi građani birači se moramo izboriti za svoju slobodu i dostojanstvo i konačno početi glsati radi sebe a ne radi nekih drugih koji nam iz izbornog ciklusa u ciklus ponavljaju istu priču“

Pod lupom Koalicija Pod lupom izbori Federalni radio
sport Federalni radio
0 01.12.2022 23:47
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.12.2022 22:16
Federalni radio Zastupnički dom FBiH Predstavnički dom FBiH Parlament FBiH
0 01.12.2022 18:24
sport Federalni radio
0 01.12.2022 18:03
Vijesti u 17 Federalni radio
0 01.12.2022 18:02
AIDS HIV SIDA Federalni radio
0 01.12.2022 17:34