Za zločine u Kotor-Varoši sedam i po godina zatvora

Za zločine u Kotor-Varoši sedam i po godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine je izrekao presudu kojom je Duško Vujičić osuđen na šest godina, a Duško Maksimović na godinu i po zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši tokom 1992., dok su Savo Tepić i Ilija Kurušić oslobođeni optužbe, javlja BIRN.

Vujičić i Maksimović su osuđeni za nečovječno postupanje prema civilima nesrpske nacionalnosti u Kotor-Varoši, dok su obojica sa Tepićem i Kurušićem oslobođeni krivnje za progon.

Rješenjem Suda, Vujičiću je određen pritvor.

U optužnici se navodi da su oni od juna do kraja 1992. učestvovali u širokom i sistematskom napadu te – ubistvima, zatočenjem, mučenjem, činjenjem prisilnih nestanaka osoba i drugim nečovječnim djelima, s ciljem nanošenja tjelesnih i psihičkih patnji – počinili progon bošnjačkoga i hrvatskoga stanovništva s područja Kotor-Varoši i okolnih sela.

Tepić je optužen u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti u Kotor-Varoši i člana Kriznog štaba, Vujičić i Maksimović kao pripadnici policije, a Kurušić u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske.

Suđenje im je počelo u maju 2014.

U ovom predmetu su bili optuženi Radojko Keverović i Dragoslav Bojić, u odnosu na koje su postupci razdvojeni zbog zdravstvenog stanja, te Rade Škorić protiv kojeg je postupak obustavljen zbog smrti.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba.

federalna.ba/detektor.ba
Sud BiH presuda zločin Kotor-Varoš
Milorad Dodik Sud BiH
0 06.12.2023 20:51
Selmo Cikotić izricanje presude Sud BiH
0 05.12.2023 10:17
Milorad Dodik Sud BiH Miloš Lukić
0 04.12.2023 19:59