videoprilog Adise Šehić (Federacija danas)

Za uspjehe bh. inovatora država ne mari

Da smo zemlja talenata potvrđeno je nebrojeno mnogo puta. Među priznanjima su i uspjesi bh. inovatora za koje država ne mari. Dok ideje pretvaraju u genijalna rješenja, primjera radi, bh. firme radije otkupljuji strane inovacije.

Zaboravili ste isključiti svjetlo ili kućanski aparat - ne brinite; sve što vam treba je pametna razvodna tabla, izum talentiranih studenata s Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta UNSA.

- Rezultat našeg rada je bio prototipa razvodne table i povezana aplikacija koja omogućava upravljanje uređajima u kući uz pomoć mobilnog telefona. U budućnosti planiramo raditi na dodatnom usavršavanju i razvoju pametne razvodne table – objašnjava Mirza Avdić, student Mašinskog fakulteta UNSA.

Njihova ideja dio je praktične nastave koje nedostaje u obrazovnom sistemu, kaže Avdić, te dodaje da moramo slijediti primjer zapadnih zemalja i primjene dualnog obrazovanja.

- Pružanjem adekvatne prakse studentima i učenicima oni se upoznaju sa pravilima i uslovima i tržišta i prije nego završe školovanje oni se upoznaju s iskustvima koja će biti od velike važnosti prilikom zapošljavanja, a kompanije uz minimalne napore dobijaju potencijalnu radnu snagu, tj., obrazovane mlade ljude – dodaje Avdić.

Mladi svaki dan patentiraju inovacije, ali konkretno priznanje države izostaje, priča Nađa Zubčević, projekt menadžerica Centra za promociju civilnog društva, čiji je izum - antibakterijska daska za toalet nagrađen na svjetskom nivou.

- Mogu se pohvaliti da sam s tom inovacijom predstavljala Bosnu i Hercegovinu na raznim takmičenjima među kojima sam sudjelovala na takmičenju u Seulu gdje sam osvojila Grand Price u konkurenciji 30 zemalja svijeta – ističe ona.

Zemlje svijeta prepoznaju bh. potencijal i zbog toga je prošle godine oformljen Trezor bh. inovacija, da bi se ideje zaštitile, olakšalo patentiranje, ali i pronašli potencijalni kupci. Podrška je slaba tačka ove priče.

- Statistika pokazuje da BiH ulaže svega 0,2% BDP-a u istraživanje i razvoj, dok Evropa ulaže 2,5, ali i s tim lošim statistikama imamo organizacije poput Fondacije Mozaik, Centra za promociju, Instituta KULT, Stelex i tako dalje – dodaje Zubčević.

I tako svakog dana nastaju inovacije koje bi trebale da povežu IT zajednicu, kreativce, dizajnere i partnere. Nebriga države, kažu, neće ih spriječiti da svoje ideje pretvaraju u izume, jer dok čovjek živi - živi i ideja.

federalna.ba

inovatori inovacije obrazovanje
Romi diskriminacija obrazovanje Fondacija Muharem Berbić Muharem Berbić
0 22.04.2021 18:53
online nastava škola obrazovanje pandemija koronavirus
0 18.04.2021 19:26
Tuzla Brain Week obrazovanje tuzla BiH
0 01.04.2021 11:03
Namir Ibrahimović Saudin Sivro Asmir Hasičić kurikulum obrazovanje
0 06.02.2021 17:18