Za Izrael prihvatljive izmjene Izbornog zakona u BiH

Za Izrael prihvatljive izmjene Izbornog zakona u BiH

Ambasada Izraela u Tirani, koja je zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, pozdravila je nedavne akcije institucija BiH s ciljem zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u toj zemlji.

"Rezolucija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je radnu definiciju termina antisemitizma, koju je odredila Međunarodna alijansa sjećanja na holokaust (IHRA), na inicijativu potpredsjednika tog doma Dragana Čovića (HDZ). Sličnu rezoluciju preduzelo je Predsjedništvo BiH, na inicijativu člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Milorada Dodika", naveli su iz ambasade.

Pozdravili su i odluku Grada Mostara da se preimenuju ulice nazvane po imenima članova ustaškog pokreta.

"Država Izrael predana je zaštiti bezbjednosti, prava i statusa jevrejskih zajednica širom sveta, među kojima i jevrejske zajednice u BiH", naglašeno je u saopštenju izraelske ambasade u Tirani.

Izražena je nada da će i ostali gradovi, poput Mostara, donijeti pravi izbor kada je riječ o "preimenovanjima ulica i javnih ustanova koja nose uvredljiva imena".

Istakli su da država Izrael podržava Ustav BiH, punu ravnopravnost njenih građana i svaku inicijativu koja promoviše tu ravnopravnost.

Izrael, navodi se dalje, čvrsto vjeruje da su Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH uspostavili održiv sistem raspodjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika.

"Država Izrael čvrsto vjeruje da se to mora poštovati i uzeti u obzir kada se razmatraju rješenja za izborni zakon, koji mora istovremeno obezbijediti dva ključna principa – ravnopravnost i nediskriminaciju", stoji u saopštenju.

Izraelska ambasada je ocijenila da je jedan od načina da se održe ti ključni principi legitimno predstavljanje, "koje je potvrdio Ustavni sud BiH i bez koga sistem demokratije ne bi bio ni provodiv ni održiv".

Još je naglašeno da BiH u budućnosti treba da sprovede presudu u predmetu "Sejdić-Finci", kao i ostalih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Nedovoljno sprovođenje tih presuda ostaje teret za BiH. U tom smislu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakonu su dobrodošli", saopšteno je iz ambasade Izraela u Tirani, koja je zadužena i za prostor BiH.

federalna.ba/Beta

Izrael BiH Izborni zakon