ZA FR ŽERAVČIĆ: Bosnu i Hercegovinu čeka mukotrpan posao-14 prioriteta nisu oprošteni, pojavit će se prilikom otvaranja poglavlja

Europsko vijeće odobrilo je na svome zasjedanju u Bruxellesu otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Pored odluke da odobri otvaranje pristupnih pregovora BiH-EU, Europsko vijeće pozvalo je EK da pripremi pregovarački okvir za BiH koji bi bio usvojen kada se poduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine. Otvaranje pristupnih pregovora s EU-om velika je šansa, ali i velika obaveza za BiH, kaže u intervjuu na Federalnom radiju ekspert za pitanja Europske unije dr.Goran Žeravčić.

Na pitanje koliko je BiH zaista zaslužila otvaranje pregovora s obzirom na realizirane uvjete, odnosno vrlo oskudne reforme, a  koliko je odlučio geopolitički kontekst, rat u Evropi koji još uvijek traje i predstojeći izbori u europskom parlamentu, Žeravčić ističe da je prije svega određeni geopolitički kontekst u najvećoj mjeri doprinio da Bosna i Hercegovina dobije i kandidatski status i zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

 „Međutim isto tako moramo prihvatiti da u odnosu na neke prethodne, aktualna vlast je pokazala jednu veću dozu spremnosti da zajednički rade na određenim kompromisima i da ispunjavaju ono što je pred nas predstavljeno kao uvjeti.“

 Navodi kako BiH čeka mukotrpan posao.

 „Ne trebamo dokazivati da želimo, to je već potvrđeno sa obje strane nizom potpisanih dokumenata. Ono što mi trebamo dokazivati zapravo je da smo sposobni da budemo ravnopravna članica Europske unije. A jako dug put je do toga, jako mukotrpan, puno stvari treba uraditi. Ja sam malo iznenađen da  samim davanjem zelenog svjetla nisu istaknuti 14 preduvjeta, ali sam duboko uvjeren da oni koji su na neki način pomalo gurnuti u stranu,  će se pojaviti negdje u jednom trenutku kao preduvjet za otvaranje određenih poglavlja. Oni nisu oprošteni, naći će se u okviru samih pregovora“ kaže Žeravčić i izražava bojazan da političari i državne strukture ne mogu u ovom trenutku ni pretpostaviti šta nas čeka.

„Prvo poglavlje nećemo moći otvoriti ni za 3 do pet godina. Uvjeti su jasno definirani pravnom stečevinom EU, ono oko čega se pregovara je dinamika usklađivanje našeg pravnog i institucionalnog sustava sa europskom stečevinom i dinamika  financijske pomoći kad postanemo članica. Da bi zatvorili jedno poglavlje moramo EU uvjeriti da smo se spremni držati usvojenog plana“ ističe u intervjuu za Federalni radio Goran Žeravčić.

Irci djeca pjesma
0 23.05.2024 12:02
godišnjica ubojstva Stupsko brdo granatiranje
0 23.05.2024 11:00
Turski specijaliteti egejska regija Sarajevo
0 23.05.2024 10:36