Razgovarala Gordana Frimel

Za FR: Sead Numanović, novinar, urednik portala Politički.ba

Izbori u BiH prouzročili su dramatične promjene u odnosima snaga među strankama. Ogroman broj nevažećih listića, ponovno brojanje glsačkih listića, posla je bilo i za Sud BIH   odnosno za Žalbeno Vijeće  Sve je ipak zasjenio visoki predstavnik Christian Schmidt koji je u izbornoj noći odlučio nametnuti izmjene Izbornog zakona.

U BiH  nakon što su potvrđeni rezultati izbora, nakon što je Sud BiH odbio sve žalbe na ranije utvrđene preliminarne rezultate.teku rokovi za uspostavu tijela vlasti. Tako  su kao novi članovi Predsjedništva BiH potvrđeni Denis Bećirović iz reda Bošnjaka, Željko Komšić iz reda Hrvata i Željka Cvijanović kao članica iz reda srpskog naroda.  Potvrđeni su i svi ranije utvrđeni rezultati u utrci za zastupnike u parlamentima države te entiteta, skupština deset županija unutar Federacije BiH te za predsjednika i dopredsjednike Republike Srpske.U roku od 15 dana trebalo bi biti konstituirano novo Predsjedništvo BiH, a u roku od mjesec dana zastupnički domovi parlamenta BiH i Federacije BiH te Narodna skupština RS.

 - Teško pobjednicima! kažeSead Numanović urednik portala Politicki.ba je 

- Dolaze jako teška vremena. Mi sada imamo inflaciju 17 %, što je priloično visoka stopa , koju nismo imali od Deytona na ovamo, a sve indikacije pokazuju da će stanje biti još teže, sobzirom na globalne trendove. Povećavat će se cijene osnovnih životnih namirnica, povećavat će se cijene režijskih troškova, povećavaće se i iznosi na  računima koji će dobijati građani. Uz sve to rat u Ukrajini koji u dobroj mjeri generira ovaj trend na globalnom nivou, ne pokazuje naznake da će stati. Kada svemu tome još na kraju dodamo trendove koje imamo u regionu, ko god bude na vlasti imaće vrlo, vrlo težak posao pred sobom. Ono što je dodatni problem da u principu se ne pojavljuju nova lica koja su kapacitirana sa ovom krizom, tako da pred nama su teška, teška vremena- upozorava Numanović

Javnost u BIH je poznato da  su najviše glasova za zakonodavna tijela vlasti na listopadskim izborima dobile najveće nacionalne stranke koje su vladale i u protekle četiri godine, HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. No otvorene su različite mogućnosti koaliranja s obzirom da dosadašnje oporbene stranke i u Federaciji kao i u RS imaju matematički kapacitet za preuzimanje vlasti.

Kao vi komentirate ovakvu situaciju koja je u najmanju ruku kofuzna?

-Situacija jeste konfuzna, ali je ona odraz jednog trenda, jednog vremena u kojemu mi živimo već duži period. I posle  dva zadnja  izbora , ne računajući ovaj, imali smo neizvjesnost  oko toga ko će biti u vlasti ko će biti u opoziciji. Sjetite se čuvenih „papaka u entitetu Republika Srpska, koji su napravili prevagu. U jednom od tekstvova na portalu „Politički. Ba“, pisao sam da se treba očekivati da imamo „Papke „ i iz entiteta iz Federacije BIH. To se jučer naprimjer  desiilo- pod navodnicima „papci“  iz Tuzle  Pokreta demokratske akcije (PDA) su prešli u SDA i  SDA će sada kako stvari stoje već danas će objaviti svoju većinu za formiranje vlasti u  Tuzlanskom Kantonu, dan nakon što je osmorka -čelnici osam političkih stranaka iz BiH, koje su do sada bile u oporbi, potpisala  sporazum o formiranju vlasti na svim nivoima  , gdje god budu mogli  u Bosni i Hercegovini. Tako da ćemo imati „ tu neizvjesnost „ oko toga ko će biti u vlasti. I ona će očigledno biti šarenolika. Ono što će na višim nivoima opredjeliti – ko jeste u vlasti a ko ostaje u opoziciji  je sastav klubova naroda u  Domu naroda entitetskog parlameta Federacije  i iz toga će se onda generirati vlast na državnom nivou - ističe.