Razgovarala: Gordana Frimel

Za FR Nedžad Ahatović: Malignim djelovanjem Rusija nastoji NATO-u pokvariti posao na Zapadnom Balkanu

U Rigi drugog dana sastanka šefova diplomacija NATO-a na dnevnom redu je stanje u Ukrajini i Gruziji, a razgovara se o strateškom konceptu tog saveza koji, zbog prijetnji Rusije i Kine, o NATO-vom angažmanu u Afganistanu te poukama za buduće upravljanje kriznim situacijama. Posebna pozornost posvećena je ulozi Moskve u Bjelorusiji, u svezi sa zlouporabom migranata. Osim o promicanju stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu, govorit će se i o situaciji u BiH. Britanci su tražili da na dnevni red sastanka bude uvrštena i Bosna i Hercegovina, zbog, kako je navedeno, secesionističke retorike iz Republike Srpske i podrivanja ustavnog poretka zemlje. Nedžad Ahatović, vojno-politički analitičar, komentira:

To je jedan sasvim normalan put za sigurnsoni aspekt u našoj državi sobzirom da smo aspirant za članstvo u NATO-u, sasvim je normalno da NATO razmatra stanje stepena sigurnosti u BIH s obzirom na nova politička dešavanja, koja su bila i još su u toku- pregovori politički oko raznih reformi, itd. Kao i naravno najava odrđene vrste destabilizacije države BIH sa povlačenjem nadležnosti od strane Narodne Skupštine Republike Srpske, koja se najavljuje stalno iz Banja Luke. Tako da je to jedan od važnih elemenata oko kojeg će se raspravljati na samitu u Rigi, te da će se u suštini zauzeti stav kada je to u pitanju. Što se tiče ostalih aspekata sigurnosti tu se BIH također uklapa u region Zapadnog Balkana.

Također, upozorio je i na krhko stanje glede Srbije i Kosova te smatra da se NATO mora snažnije fokusirati na Kosovo.

Uoči početka drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Rigi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je „BiH u NATO-u i EU je preduvjet za stabilnost ne samo na hrvatskim granicama već i šire“

Jel se doista za cijeli zapadni Balkan može reći da je nedovršeni posao Sjevernoatlantskog saveza?

„Može se to tako gledati jer ondje gdje NATO nije završio svoju arhitekturu sigurnosnih granica, tu se očitavaju obrisi interesa Ruske Federacije i Kine, koji su vrlo agresivni i usmjereni na sprečavanje širenja NATO-a na prostor Zapadnog Balkana. To se vidi u našim političkim prilikama, u odnosima iznmeđu Srbije i Kosova, unutrašnjoj političkoj situaciji u Crnoj Gori itd. Dakle sve su to stvari koje su izazvane, prije svega malignim djelovanjem Ruske Fedracije koja nastoji na određeni način da NATO-u pokvari posao, priključivanja ovog dijela Evrope u svoj sigurnosni kolektivni okvir, koji će biti jedan od prioriteta novog strateškog koncepta NATO-a oko kojeg se već vode velike i široke akademske rasprave. Sljedeće godine će se razmatrati zvanično, na sastanku šefova država i vlada zemalja članica NATO-a. To je jedna aktivnost koju rivali NATO-a, suparnici u određenom smislu, ekonomskom, vojnom i političkom, nastoje u suštini da svoj utjecaj suprostave utjecajnoj sferi čiji je dio Zapadni Balkan, što NATO smatra svojim sigurnosnim okvirom. To su ti odnosi velikih sila koji se prelamaju i preko BIH kao i bazena Jadranskog mora, tu je također Baltičko i Crno more. Dakle to su tri neuralgične tačke u strateškom smislu gdje se sukobljavaju interesi NATO-a i Ruske Federacije. Naravno Kina tu dolazi kao šegert Ruske Fedracije, prije svega u ekonomskom smislu, a i jednim dijelom podrške i u političkom i u vojnom smislu. Sve su to stvari koje se u suštini prelamaju i preko Zapadnog Balkana, nažalost mi smo (BIH) država koja nema izraženu političku stabilnost vrlo pogodno tlo za takvu vrstu djelovanja.

federalna.ba

Nedžad Ahatović Federalni radio
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.01.2022 18:07
sport Federalni radio
0 16.01.2022 16:25
Vijesti u 12 Federalni radio
0 16.01.2022 13:39
sport Federalni radio
0 15.01.2022 23:37
Vijesti u 22 Federalni radio
0 15.01.2022 22:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 15.01.2022 17:13