Za FR Ćerimagić: Bonske ovlasti u ovom trenutku nisu od koristi

Razgovarala: Aida Hasanbegović

 

Finalnog rješenja za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine još nema, a sve je izvjesnije da će visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) do kraja sedmice zaustaviti političku blokadu. Svi čekaju Šmitov potez. U analizi političke situacije u BiH, koju je objavila Evropska inicijativa za stabilnost (ESI), navodi se da Bosna i Hercegovina živi bizarnu stvarnost u kojoj međunarodna zajednica i lideri stranaka vrše stalni pritisak na OHR da nametne nešto što smatraju dobrim za njih. Na pitanje zbog čega je formiranje vlasti u Federaciji BiH bitno stranim ambasadorima i uredu visokog predstavnika i da li je to u interesu provođenja mira, što jeste mandat OHR-a, analitičar ESI-ja Adnan Ćerimagić za Federalni radio kaže da se radi o nivou vlasti koji, prema ukupnom budžetu u Bosni i Hercegovini, uopće ne učestvuje u velikoj mjeri, negdje između 10 i 12 posto, da se radi o nivou vlasti gdje zakoni i Ustav nude procedure kroz koje se može doći do nove vlade.

„Ukoliko oni koji trebaju, jedni s drugima razgovaraju i pokušavaju doći do rješenja, ne bi trebalo biti potrebe za intervencijom OHR-a. Međutim, sama činjenica da među političarima u BiH postoje preference da jedni ne budu dio vlasti ili da za takvo nešto signali iz međunarodne zajednice dolaze da su i oni za takvu opciju, imamo situaciju da takvu situaciju razriješi Kristijan Šmit“, navodi Ćerimagić.

 

Visoki predstavnik Kristijan Šmit stavlja se, kako je navedeno u analizi ESI-ja, iznad svih izabranih skupština i stranaka u zemlji te se podsjeća da Bosna i Hercegovina ima historiju legalno provedenih izbora, da je riječ o zemlji koja je članica Vijeća Evrope i koja je kandidat za pristupanje Evropskoj uniji.

 

„Radi se o bizarnoj situaciji da dio međunarodne zajednice ima osjećaj da treba razmontirati političku elitu za koju smatraju da dominira na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, u ovom trenutku to je SDA, za koju se smatra da je treba ostaviti izvan vlasti. Argumenti koji dolaze iz međunarodne zajednice su neuvjerljivi. Sad imamo pat-poziciju, najozbiljniju situaciju sklapanja koalicije. U prošlosti smo imali sličnu situaciju, nekada, to je bio HDZ, a danas je SDA“, navodi Ćerimagić, akcentirajući da ono što se desilo nakon 2014. godine, da su se HDZ BiH i lider Dragan Čović vratili jači, proizvelo je situaciju da međunarodna zajednica ispunjava zahtjeve HDZ-a.

 

„Rješenja o kojima se spekulira u javnosti nisu problematična u samom sadržaju, kada bi se oni koji imaju pravo da odlučuju o Ustavu o tome i dogovorili. Ali jeste diskutabilno, jer mi sad, već na samoj spekulaciji o pojedinim modelima, nemamo ni običnu većinu u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. Prijedlozi visokog predstavnika imaju smisla samo ukoliko postoji prihvatljivost rješenja. Važno je da međunarodna zajednica shvati da instrument bonskih ovlasti, nakon što deset godina nisu korištene, nakon što su se svijet, pa i Bosna i Hercegovina promijenili, nije od očekivane koristi. Teško je, situacija nije idealna, ali neki instrumenti koje koristi visoki predstavnik mogu učiniti samo gore“, zaključuje Ćerimagić i podsjeća da je Bosna i Hercegovina suverena i nezavisna država, članica Vijeća Evrope i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Intervju na Federalnom radiju
Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
0 07.06.2024 14:36
Intervju na Federalnom radiju
0 02.05.2024 11:32