ZA FR : arhitekta Amir Vuk Zec-novi akademik „Ja sam akademik iz neposredne proizvodnje“

Razgovarala Gordana Frimel

 

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine je imenovala nove akademike, a promocija novoizabranih članova održat će se  2023. godine u okviru svečane sjednice Skupštine ANUBiH.

Među njima i arhitekta Amir Vuk Zec.

O svom odnosu prema prostoru, urbanoj jezgri grada, neizbježnoj novogradnji, zagađenom zraku u Sarajevu u intervjuu na RF BIH arhitekt Amir Vuk Zec. Koliko ga je odrastanje u Sarajevu oblikovalo u arhitekturi, o konformizmu današnjeg vremena te kakve promjene čekaju arhitekte i gradnju općenito -kako u BIH tako i svijetu teme su kojih se dotakao Zec. 

U arhitekturi Vuk Zec je više od 40 godina a širinu njegova duha, životnog iskustva, kombiniranog sa praksom jednog od najangažiranijih arhitekata danas u BiH, ozvaničila je i bh. akademska zajednica.

 

„Proces je kod mene zadovoljstvo, ono što kažete kad gradite, kad stvarate- djeca ljubavi postaju djeca interesa. Jer kada stvarate morate napraviti relaciju da taj proces, za mene radost i  ostane ... i ti upečatljivo ostaviš traga.. i te kuće koje ostaju u tako nekoj relaciji ostaju uvijek mjesta u koja se rado vraćam.“

 

O mirovini kaže ne misli unatoč njegovim godinama:

 

Jer kreativni ljudi- arhitekti su nekad to, oni odgađaju odluku do zadnjeg.“

 

Zato je kaže nekada više vuk, a nekada zec (nadimak Zec koji je dobio u školi, nije slučajan):

 

Ja bježim ustvari, uvjek je to ta fantastična usluga naše profesije, što se ti raduješ životu kroz ono što praviš. Meni su ovo zrelije godine kada čovjek treba da povlači prave poteze, a titula akademika mi dozvoljava da lakše pristupim nekim pričama  i da nastavim i posao ovjekovečim u nekoj knjizi, nekoj emisiji o prostoru. Ali meni , isti su znakovi i isti je put.“

Intervju na Federalnom radiju