Za energijsku efikasnost javnih objekata u TK 866.500 KM
(Izvor: Fena/Vlada TK)

Za energijsku efikasnost javnih objekata u TK 866.500 KM

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je na vanrednoj sjednici Akcioni plan energijske efikasnosti javnih objekata na području tog kantona za 2023. godinu. Time su, u skladu sa Studijom energijske efikasnosti javnih objekata Tuzlanskog kantona, utvrđeni objekti s područja tog kantona za koje će biti finansirane mjere energijske efikasnosti. 

Ukupna vrijednost implementacije planiranih mjera na ukupno deset objekata ove godine iznosi 866.500 KM. U okviru toga bit će zamijenjeni sistemi grijanja u školskim objektima JU OŠ "Klokotnica“ u Doboj Istoku i JU OŠ "Teočak“, PŠ Stari Teočak. U JU "Džakule“ u Gračanici, JU OŠ "Banovići“ u Banovićima bit će izvršena termoizolacija zidova, dok će u JU OŠ "Kalesija“, PŠ Gornja Kalesija uz termoizolaciju zidova biti izvršena i zamjena vanjske stolarije.

U Domu zdravlja u Živinicama bit će izvršena termoizolacija zidova, dok će u domovima zdravlja u Lukavcu i Kalesiji biti ugrađena nova vanjska stolarija. Planirana je i termoizolacija zidova u zgradi policiju u Kladnju, a na Klinici za hirurgiju UKC-a Tuzla bit će utopljen krov. 

Vlada je danas pripremila i Skupštini Tuzlanskog kantona proslijedila Prijedlog odluke o podršci kupovini zemljišta radi izgradnje nove zgrade i davanju ovlaštenja za zaključivanje kupoprodajnog ugovora i preduzimanju drugih radnji i aktivnosti u cilju izgradnje nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu.

U saopćenju za javnost podsjećaju na intenciju i planiranu mjeru Vlade Tuzlanskog kantona da izgradi novi objekt Općinskog suda u Lukavcu, nakon što je Odlukom Gradskog vijeća Lukavca utvrđena cijena predmetnog zemljišta za izgradnju objekta u iznosu od 249.200 KM, a o tome je informirana i Skupština Tuzlanskog kantona.

Time će biti trajno riješen problem smještaja te pravosudne institucije, što će doprinijeti dostojanstvenijem, efikasnijem i ažurnijem radu Suda. Prijedlogom odluke dalo bi se ovlaštenje Vladi Tuzlanskog kantona da sa Gradom Lukavac, u ime Tuzlanskog kantona, zaključi ugovor o kupoprodaji spomenutog zemljišta, kao i da preduzme druge radnje i aktivnosti u cilju kupovine predmetne nekretnine i izgradnje nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu.

Nakon kupovine nekretnine, Općinski sud će pristupiti drugim potrebnim aktivnostima kao što su provođenje postupaka javnih nabavki za izradu glavnog projekta, pribavljanje građevinske dozvole, izbora izvođača radova - saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK. 

federalna.ba/Fena

Vlada TK utopljavanje Općinski sud Lukavac