U Francuskoj najavljeni veliki štrajkovi protiv penzione reforme
(Izvor: EPA-EFE/Yoan Valat)

U Francuskoj najavljeni veliki štrajkovi protiv penzione reforme

Na poziv sindikata danas su u Francuskoj najavljeni štrajkovi protiv reforme penzija, a u cijeloj zemlji su predviđeni poremećaji u željezničkom saobraćaju, dok neke škole neće raditi. Francuska željeznica upozorila je da će neki međugradski vozovi saobraćati u smanjenom obimu ili biti u potpunom prekidu, prenio je list Le Monde.

Le Monde, kao i drugi francuski mediji, navode da su mnogi prosvjetni radnici najavili štrajk. Štrajkovi su najavljeni u elektranama, rafinerijama i gradskom saobraćaju. Neke linije metroa u Parizu će raditi samo za vrijeme jutarnjeg i poslijepodnevnog špica.

Francuski ministar saobraćaja Clement Beaune pozvao je nedavno poslodavce da danas dozvole rad od kuće. To je drugi poziv sindikata na proteste i štrajk.

Na prvom velikom skupu 19. januara protiv te reforme nepopularne u stanovništvu, okupilo se više od milion ljudi širom Francuske. Sindikati kao i opozicione stranke, ljevica i ekstremna desnica, odbacuju prijedlog da odlazak u penziju bude sa 64, umjesto 62 godine. Premijerka Francuske Elisabeth Borne izjavila je nedavno da neće biti pregovora o pomjeranju starosne granice za odlazak u penziju.

Sindikati su naredni protest i štrajkove najavili od 6. februara.

Prijedlog zakona o reformi penzija stigao je u ponedjeljak u parlament gdje ga prvo razmatra komisija. Više od 7.000 amandmana je podneseno, uglavnom od ljevice.

federalna.ba/Beta

Francuska štrajk