Youtube ukinuo ograničenja na kanalu Donalda Trumpa

Youtube ukinuo ograničenja na kanalu Donalda Trumpa

Internetska video platforma YouTube, u vlasništvu kompanije Alphabet Inc, saopćila je u petak da je ukinula ograničenja na kanalu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, nakon više od dvije godine suspenzije zbog pobune na Capitol Hillu 6. januara 2021. godine .

Trump sada ima pristup ključnim polugama za političko prikupljanje sredstava i mogućnost da dosegne svojih 146 miliona sljedbenika na tri glavne tehnološke platforme, dok se ponovo kandiduje za američkog predsjednika 2024. godine.

- Pažljivo smo procijenili kontinuirani rizik od nasilja u realnom svijetu, dok smo balansirali između toga kako da glasači ravnopravno čuju glavne nacionalne kandidate uoči izbora - saopćio je Youtube u tweetu, obrazlažući taj potez.

Kompanija Meta Platforms Inc u ovoj je godini vratila Trumpove Facebook i Instagram naloge, dok je novi vlasnik Elon Musk obnovio njegov Twitter nalog u novembru.

Trumpov izborni tim nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Platforma za video streaming zabranila je pristup Trumpu 2021. godine zbog njegove politike podsticanja nasilja nakon što su njegove pristalice upale u američki Capitol kada je Kongres potvrđivao pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima, podsjeća Reuters.

federalna.ba/Fena

Donald Trump youtube