Xi pozvao na bližu saradnju s Latinskom Amerikom u borbi protiv globalnih izazova
(Izvor: EPA-EFE/XINHUA)

Xi pozvao na bližu saradnju s Latinskom Amerikom u borbi protiv globalnih izazova

Predsjednik Kine Xi Jinping pozvao je na solidarnost i bližu saradnju s latinoameričkim i karipskim državama kako bi zajednički rješavali globalne izazove.

"Svijet je u novom periodu turbulencije i transformacije. Možemo se uhvatiti u koštac s izazovima u ovom teškom vremenu samo kroz veću solidarnost i bližu saradnju", rekao je Xi, obraćajući se video linkom na sedmom samitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) održanom u utorak u Buenos Airesu, glavnom gradu Argentine.

Dodao je da je regionalna grupacija igrala važnu ulogu u očuvanju regionalnog mira, promovisanju zajedničkog razvoja i unapređenju regionalne integracije.

"Kina uvijek podržava proces regionalne integracije Latinske Amerike i Kariba. Izuzetno cijenimo naše odnose sa CELAC-om i smatramo CELAC za našeg ključnog partnera u jačanju solidarnosti među zemljama u razvoju i unapređenju saradnje jug-jug”, rekao je kineski predsjednik.

Xi je istakao da više zemalja iz regiona učestvuje u "visokokvalitetnoj" saradnji sa Kinom te da učestvuju u Inicijativi za globalni razvoj i Inicijativi za globalnu sigurnost.

“Kina je spremna nastaviti raditi sa zemljama Latinske Amerike i Kariba kako bi pomogli jedni drugima i zajedno ostvarili napredak, zagovarali mir, razvoj, jednakost, pravdu, demokratiju i slobodu – zajedničke vrijednosti čovječanstva”, naglasio je Xi.

federalna.ba/AA

Xi Jinping Kina Latinska Amerika