Xi poželio dobrodošlicu Putinu u državnoj posjeti Kini
(Izvor: Fena/Xinhua)

Xi poželio dobrodošlicu Putinu u državnoj posjeti Kini

Kineski lider Xi Jinping poželio je dobrodošlicu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u četvrtak kada je započeo dvodnevnu državnu posjetu dok Moskva nastavlja sa novom ofanzivom u Ukrajini, naglašavajući bliske odnose između autokratskih lidera.

Nakon Putinovog dolaska u zoru, Xi ga je dočekao s punim vojnim počastima u Velikoj dvorani naroda, ogromnom sjedištu ceremonijalnog zakonodavnog tijela koje se nalazi pored trga Tjenanmen u srcu glavnog grada Pekinga.

Na njihovom sljedećem sastanku, Xi je čestitao Putinu na izboru na peti mandat i obilježio 75. godišnjicu diplomatskih odnosa uspostavljenih između bivšeg Sovjetskog Saveza i Narodne Republike Kine nakon njenog uspostavljanja poslije pobjede u građanskom ratu 1949. Putin se nije suočio sa kredibilnom opozicijom u predsjedničkoj utrci i, kao Xi, nije iznio nikakve planove za potencijalne nasljednike.

Xi je rekao da dvije zemlje unapređuju svoje odnose kao "dobri susjedi, dobri prijatelji, dobri partneri", prema državnoj televiziji CCTV, ponavljajući njihovu posvećenost odnosima "bez ograničenja" koje su potpisali 2022. godine, neposredno prije nego što je Rusija pokrenula svoju invaziju punog obima na Ukrajinu.

Od tada Rusija postaje sve više ekonomski zavisna od Kine jer su joj sankcije Zapada smanjile pristup velikom dijelu međunarodnog trgovinskog sistema.

Ruska državna novinska agencija RIA-Novosti citirala je Putina koji je rekao da odnosi Rusije i Kine „nisu upereni protiv bilo koga".

- Naša saradnja u svjetskim poslovima danas je jedan od glavnih faktora stabilizacije na međunarodnoj areni - kazao je Putin.

federalna.ba/Fena

Rusija Kina posjeta Vladimir Putin Xi Jinping