Xi: Kina i Saudijska Arabija su pojačale strateško međusobno povjerenje
(Izvor: LINTAO ZHANG/GETTY IMAGES)

Xi: Kina i Saudijska Arabija su pojačale strateško međusobno povjerenje

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u srijedu da su njegova zemlja i Saudijska Arabija pojačale strateško međusobno povjerenje, nakon što je stigao u Rijad, kako bi prisustvovao prvom samitu Kine i arapskih država kao i samitu Kina - Vijeće zaljevske saradnje (GCC).

Xi će također boraviti u državnoj posjeti Saudijskoj Arabiji na poziv kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je Xi uputio tople pozdrave i najbolje želje Vladi i narodu Saudijske Arabije u ime kineske Vlade i naroda.

Napomenuto je da su dvije zemlje u 32 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa unaprijedile strateško međusobno povjerenje i svjedočile plodnoj praktičnoj saradnji u različitim oblastima.

“Dvije zemlje su 2016. godine uspostavile sveobuhvatno strateško partnerstvo. Predsjednik Xi Jinping je napomenuo da je od tada radio s kraljem Salmanom na usmjeravanju bilateralnih odnosa na putu značajnog napretka, koji ne samo da je donio koristi za oba naroda, već i efikasno promoviše regionalni mir, stabilnost, prosperitet i razvoj", navodi se.

Tokom posjete, Xi će razgovarati s kraljem Salmanom i prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa kako bi odredili kurs kinesko-saudijskih odnosa.

Navodi se da je Xi napomenuo da se raduje prvom samitu Kine i arapskih država, kao i samitu Kina - GCC te radu s liderima na podizanju odnosa na novi nivo.

Kineski lider je doputovao u Saudijsku Arabiju tri mjeseca nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Rijad u jeku energetske krize izazvane ruskim ratom protiv Ukrajine.

Xijeva posljednja posjeta Saudijskoj Arabiji bila je 2016. godine.

federalna.ba/AA

Xi Jinping Saudijska Arabija