Xi Jinping se sastao sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom
(Izvor: Michael Kappeler/dpa)

Xi Jinping se sastao sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom

Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se danas u Pekingu sa njemačkim kancelarom Olafom Sholzom.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Xi je podsjetio da se ove godine navršava 10. godišnjica od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Njemačke dodajući da su se u proteklih 10 godina, uprkos velikim promjenama međunarodne situacije, odnosi Kine i Njemačke uvijek stabilno razvijali, a saradnja u različitim oblastima  produbljena, što je pružilo pogon razvoju bilateralnih odnosa. 

Kina i Njemačka su druga i treća svjetska ekonomija, pa će jačanje i razvoj kinesko-njemačkih odnosa uticati na azijsko-evropski kontinent i cijeli svijet. Dvije zemlje treba da razmatraju i razvijaju bilateralne odnose iz dugoročne i strateške perspektive, kako bi zajedno unijele više stabilnosti i sigurnosti u svijet, naglasio je predsjednik Kine.

Xi je istakao da između Kine i Njemačke ne postoji fundamentalni sukob interesa i da ne predstavljaju bezbjednosnu pretnju jedna drugoj. Kinesko-njemačka saradnja je korisna za obje strane i za svijet. S obzirom na svjetsku turbulenciju, dvije strane moraju više da pojačaju otpornost i vitalnost bilateralnih odnosa, insistiraju na glavnom tonu saradnje i opštem pravcu razvoja kinesko-njemačkih odnosa kao i da učvrste poziciju sveobuhvatnog strateškog partnerstva dvije zemlje, dodao je.

Rekao je takođe da će politika Kine prema Njemačkoj održati visok stepen stabilnosti i dosljednosti.

Xi je istakao da su kineski i njemački industrijski lanci veoma komplementarni, a tržišta dvije zemlje međusobno zavisna.

Kina će dalje insistirati na osnovnoj politici otvaranja prema svijetu i nada se da će njemačka strana obezbijediti fer, transparentno, otvoreno i nediskriminatorno poslovno okruženje za razvoj kineskih preduzeća u Njemačkoj, dodao je.

Scholz je rekao da se odnosi Njemačke i Kine trenutno dobro razvijaju i da obje strane imaju bliske razmjene na svim nivoima i oblastima.

Njemačka je voljna da pojača komunikaciju i koordinaciju sa Kinom, kako bi se zajedno reagovalo na globalne izazove, kao što su klimatske promjene, rekao je Scholz. Njemačka je posvećena očuvanju multilateralnog međunarodnog poretka i promovisanju mira i razvoja u svijetu i ne zagovara konfrontaciju. Njemačka se protivi protekcionizmu i podržava slobodnu trgovinu. Kao važna članica Evropske unije, Njemačka je spremna da aktivno učestvuje u promovisanju dobrih odnosa između EU i Kine, naglasio je njemački kancelar, prenosi CMG.

federalna.ba/Beta

Kina Njemačka