Wolff se nada da će Mercedes razviti novi bolid brže od svojih rivala
(Izvor: Ilustracija)

Wolff se nada da će Mercedes razviti novi bolid brže od svojih rivala

Direktor Mercedesa Toto Wolff rekao je da se nada da će njegova ekipa uspjeti da razvije bolid za ovu sezonu u šampionatu Formule 1 brže nego rivali Red Bull i Ferrari.Mercedes je imao lošu prošlu sezonu koju je završio na trećem mjestu u konkurenciji konstruktora i prekinuo niz od osam titula, a dominirao je Red Bull, čiji je vozač Max Verstappen osvojio drugu uzastopnu titulu.

Nakon uvođenja novih pravila u Formuli 1 Mercedes je imao problema sa poskakivanjem bolida, ali je tokom sezone uspio da nadoknadi zaostatak za vodećim ekipama Red Bullom i Ferrarijem.

Bliže se predsezonska testiranja, a Wolff je optimista da će ekipa na početku sezone moći da se bori za pobjede.

"Nemamo sumnje, kada počinjete uz zaostatak od pola sekunde, biće teško sustići velike organizacije kakve su Red Bull i Ferrari. Mi smo super odlučni da to uradimo, ali moramo da postavimo naša očekivanja na realan nivo. Ako budemo nastupali onako kako se nadamo, onda bismo voljeli da budemo na samom čelu", rekao je Wolff, prenio je Skay.

"To bi bila polazna tačka, ali ne uzimamo ništa olako, moguće je da će biti zaostataka kakvi su bili na kraju prošle sezone. Ali mislim da ima toliko potencijala u našem bolidu, unutar koncepta, načina na koji vozimo... da bi možda naš razvoj bolida mogao biti bolji", dodao je on.

Mercedes će imati značajnu razvojnu prednost u odnosu na Red Bull, pošto će provesti 17 posto više vremena na testiranjima u aerotunelu. Akteulni šampioni automatski dobijaju najmanje vremena u aerotunelu, ali će Red Bull dobiti i dodatno 10 posto manje vremena zbog kršenja ograničenja budžeta.

Wolff je uvjeren da Mercedes može da iskoristi tu prednost, ali je rekao da će se to znati tek kada počnu predsezonska testiranja 23. februara u Bahrainu.

"Mislim da smo shvatili kako smo nazadovali i gdje su nedostaci. Radimo naporno da to ispravimo, ali tek kada počnu testiranja vidjećemo da li smo otključali potencijal za koji smo uvijek vjerovali da postoji u bolidu", naveo je Wolff.

Mercedes će 15. februara predstaviti novi bolid W14.

Nova sezona u šampionatu Formule 1 počinje 5. marta trkom za Veliku nagradu Bahraina.

federalna.ba/Beta

Formula 1 Mercedes
Max Verstappen Formula 1
0 24.09.2023 10:39
Formula 1 Max Verstappen
0 23.09.2023 10:21
Alpha Tauri Yuki Tsunoda Formula 1
0 19.09.2023 12:54
Formula 1 Carlos Sainz
0 17.09.2023 18:35
Carlos Sainz Formula 1 Velika nagrada Singapura
0 16.09.2023 20:20
Formula 1 AlphaTauri Daniel Ricciardo
0 04.09.2023 12:04