Wllders pred novim izbornim uspjehom na evropskim izborima u Nizozemskoj
(Izvor: Fena/Arhiva)

Wllders pred novim izbornim uspjehom na evropskim izborima u Nizozemskoj

Nizozemski nacionalista Gert Wilders izgleda spreman za novi izborni uspjeh dok Nizozemska u četvrtak započinje četvorodnevno glasanje na izborima za Evropski parlament koji se održavaju u 27 država članica EU.

Istraživanje javnog mnijenja u cijeloj zemlji objavljeno uoči glasanja stavilo je Wildersovu antiimigracionu Sloboarsku stranku (PVV) u izjednačeno prvo mjesto s kombinacijom Laburista i Zelene ljevice, pri čemu se predviđa da će obje dobiti osam mjesta.

To bi značilo ogroman dobitak za Wildersa, koji nije uspio da osigura mjesto na prethodnim evropskim izborima 2019. godine.

Laburisti i Zelena ljevica osvojili su šest, odnosno tri mjesta prije četiri godine. Dvije ljevičarske stranke ove godine imaju zajednički nastup, ali će nakon glasanja imati odvojene frakcije u parlamentu.

Wilders je na valu podrške u Nizozemskoj, gde su mu obećanja o suzbijanju migracije azilanata već donijela veliku pobjedu na općim izborima u novembru prošle godine.

Nakon višemjesečnih napetih razgovora, 60-godišnji politički veteran prošlog mjeseca je postigao dogovor s tri ostale konzervativne stranke o formiranju desničarske vlade, za koju se očekuje da će položiti zakletvu do kraja mjeseca.

Ta koalicija je saopćila da će zauzeti oštar stav u Bruxellesu, tražeći izuzeća od pravila EU o azilu i zaštiti životne sredine, i značajno smanjenje nizozemskog doprinosa budžetu EU.

Wilders je godinama tvrdio da bi Nizozemci trebali napustiti uniju, ali je promijenio ton uoči ovih izbora i odustao od cilja održavanja referenduma o članstvu njegove zemlje u EU.

Umjesto toga, kazao je da će njegova stranka sada imati za cilj da ograniči ovlasti EU unutar parlamenta, pridružujući se mogućoj koaliciji sa strankama talijanskih i francuskih krajnje desničarskih čelnica Giorgie Meloni i Marine Le Pen.

Izlazna anketa bit će objavljena kada se glasanje u Nizozemskoji zaključi u četvrtak u 21 sat. Rezultati će biti objavljeni nakon zatvaranja birališta u svim državama članicama, u nedjelju u 21 sat, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Nizozemska
Nizozemska EURO 2024 VAR
0 11.07.2024 10:08
Nizozemska Turska Daley Blind
0 04.07.2024 18:32
EURO 2024 Nizozemska Francuska
0 21.06.2024 23:05
EURO 2024 Slovačka Ukrajina Nizozemska Francuska
0 21.06.2024 09:38