WHO: Zbog konzumiranja nebezbjedne hrane dnevno se razboli 1,6 miliona ljudi
(Izvor: Ilustracija)

WHO: Zbog konzumiranja nebezbjedne hrane dnevno se razboli 1,6 miliona ljudi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je saopštila da se, prema procjenama, svakog dana 1,6 miliona ljudi razboli od konzumiranja nebezbjedne hrane.

„Djeca mlađa od pet godina nose 40 posto tereta bolesti koje se prenose hranom“, rekao je Francesco Branca, šef odjela za ishranu i sigurnost hrane pri WHO-u na brifingu UN-a u Ženevi povodom Svjetskog dana bezbjednosti hrane.

Navodeći da opasnosti za bezbjednost hrane ne poznaju granice, Branca je rekao da u "sve više međusobno povezanom globalnom snabdijevanju hranom", rizici koje predstavlja nebezbjedna hrana mogu brzo prerasti iz lokalnog problema u međunarodnu vanrednu situaciju.

Humanitarne krize u mnogim dijelovima svijeta izazivaju nesigurnost hrane i ugrožavaju bezbjednost hrane.

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) vidi bezbjednu hranu kao osnovnu za postizanje ciljeva održivog razvoja (SDG), rekao je viši službenik za bezbjednost hrane Markus Lipp.

Dodao je da je bezbjedna hrana također jedan od preduslova za ispunjavanje strateškog plana FAO-a za omogućavanje bolje proizvodnje, prehrane, životne sredine i života.

„Kada se hrana proizvodi i trguje u bezbjednom i održivom poljoprivredno-prehrambenom sistemu, ona doprinosi zdravom životu i poboljšava održivost omogućavanjem pristupa tržištu i produktivnosti, što pokreće ekonomski razvoj i ublažavanje siromaštva, posebno u ruralnim područjima“, rekao je Lipp.

federalna.ba/AA
WHO