WHO: Nijedan plan za vanredne situacije ne može spriječiti dodatnu smrtnost u Rafahu
(Izvor: AA)

WHO: Nijedan plan za vanredne situacije ne može spriječiti dodatnu smrtnost u Rafahu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je saopštila da je na snazi ​​plan za nepredviđene situacije u slučaju izraelske kopnene ofanzive u Rafahu, u južnoj Gazi, ali je dodala da takav plan neće biti dovoljan da spriječi "očekivane dodatne smrtne slučajeve“.

„Naravno, pravimo planove za vanredne situacije kako bismo osigurali da zdravstveni sistem bude pripremljen i da može nastaviti pružati njegu“, rekao je portparol Richard Peeperkorn na brifingu UN-a za novinare u Ženevi.

Dodao je da je plan za nepredviđene slučajeve pomoćni i apsolutno neće spriječiti očekivanu značajnu, dodatnu smrtnost uzrokovanu vojnom operacijom.

„Vojna operacija će dovesti do novog talasa raseljavanja, veće prenaseljenosti, manjeg pristupa hrani, vodi i sanitarijama“, dodao je on.

Rekao je i da je WHO „izuzetno zabrinuta" da će zbog moguće vojne operacije u Rafahu „prelaz biti zatvoren“.

Dodao je da se u okviru plana za vanredne situacije, agencija i njeni partneri zalažu da „šta god da se dogodi, prelaz ostane otvoren“ jer je u središtu humanitarne operacije.

Što se tiče pothranjenosti, portparol je rekao da postoji blago poboljšanje u dostupnosti i raznovrsnosti hrane.

Izrael je pokrenuo brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine od kada je više od 34.500 Palestinaca ubijeno, a više od 77.800 ranjeno.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA

WHO Gaza Rafah vanredna situacija