WHO: Gaza nema medicinskih potrepština već 10 dana
(Izvor: Reuters)

WHO: Gaza nema medicinskih potrepština već 10 dana

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je da već 10 dana nije primila medicinske potrepštine u Pojas Gaze dok Izrael nastavlja novu ofanzivu protiv Hamasa.

- Izraelsko zatvaranje prelaza Rafa u Gazi izazvalo je "tešku situaciju". Zadnji medicinski materijal koji smo dobili u Gazi bio je prije 6. maja - rekao je glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević, javlja France 24.

Izraelske trupe ušle su u Rafu 7. maja kako bi produžile svoju ofanzivu protiv Hamasa i zatvorile prelaz Rafa u Egiptu koji je ključan za humanitarnu opskrbu.

Uz upozorenja agencija UN-a na sve veći rizik od gladi u Gazi, prelazi Kerem Shalom i Erez iz Izraela također su gotovo zatvoreni.

Jašarević je rekao da je najveća zabrinutost bila gorivo potrebno za rad klinika i bolnica. Zdravstvene ustanove u Gazi trebaju do 1,8 miliona litara goriva mjesečno kako bi nastavile s radom.

Glasnogovornik je rekao da je samo 159.000 litara ušlo u Rafu od zatvaranja granice, te istakao kako samo 13 od 36 bolnica širom palestinskog teritorija sada "djelomično" radi.

federalna.ba/Fena

WHO Gaza