Vuksanović: Nakon pogibije Raisija - test na dva nivoa za iranski sistem

Pogibija iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, ali i priznanje Palestine od zemalja evropskog bloka, Irske, Španije i Norveške, više su nego dovoljan razlog za razgovor sa Vukom Vuksanovićem, višim istraživačem Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku i saradnikom vanjskopolitičkog instituta pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, u magazinu Svijet.

Mnogi su predsjednika Raisija vidjeli kao nasljednika vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija. Odgovarajući na pitanje može li taj gubitak ozbiljno uzdrmati vrhovno iransko tijelo, Vijeće čuvara, u smislu da teško mogu pronaći čovjeka koji bi zadovoljavao sve neophodne kriterije – da je odan ideji islamske revolucije, a istovremeno omiljen u narodu, Vuksanović kaže da će to biti jedan veliki test za sistem kao cjelinu.

„Prije nekoliko godina smo mogli da čitamo pojedine autore koji su potencijalno govorili da bi Khamenei bio možda posljednji vrhovni vjerski poglavar i da bi se Iran mogao transformisati u neki vid civilne diktature s jakim predsjednikom. Na neki način, Raisi je zaista bio predstavnik tvrde linije, smatralo se da je on neko ko će biti lojalan sistemu i u tom pogledu je on bio idealan nasljednik, da bude sljedeći vjerski poglavar“, pojasnio je.

Kaže da se sada otvaraju dva problema, odnosno test za sistem u smislu novog predsjednika, ali i kako utabati stazu za nasljednika na poziciji vrhovnog vjerskog vođe. Ovo će biti test na dva nivoa za iranski sistem, poručio je Vuksanović.

Odgovarajući na pitanje može li doći do daljnje otvorene konfrontacije s Izraelom, istakao je da je Iranu na unutrašnjem planu sada najbitnija stabilizacija.

„Iran će se maksimalno truditi da mobilizuje svoje resurse da osigura da ovaj period prođe što je bezbolnije moguće sa što manje rizika po sam režim. Ovaj sada potpredsjednik koji će u narednom periodu preuzeti ulogu tzv. v.d. predsjednika - njegova funkcija će bukvalno biti da ne radi ništa i da se trudi da zadrži zamrznuto stanje sve do trenutka izbora. Kada je u pitanju međunarodni plan, kako će se Iran ponašati u regionu, tu će potencijalno biti rizičnije. Mi ćemo sada vidjeti potencijalno ranjiv Iran“, zaključio je Vuksanović za Svijet.

federalna.ba

Vuk Vuksanović Svijet
Svijet Emmanuel Macron
0 14.06.2024 21:58
Svijet Ukraijna Rusija
0 14.06.2024 21:52
Svijet
0 14.06.2024 18:59
Vladimir Putin Svijet
0 07.06.2024 22:04