Vukanović pisao Vučiću: Urazumite Dodika dok je vrijeme
(Izvor: Screenshot)

Vukanović pisao Vučiću: Urazumite Dodika dok je vrijeme

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik Pokreta za pravdu i red, Nebojša Vukanović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga je pozvao da "na vrijeme urazumi Milorada Dodika" koji, kako je naveo, svojim lošim potezima i destruktivnom politikom prijeti da nanese nesagledive posljedice RS.

"Pozivam vas da zbog naroda, ne zbog nekog pojedinca, stranke, politike ili organizacije, utičete na čovjeka, koji je izgubio politički razum i kompas, da ne stavlja na kocku cijeli srpski narod sa ove strane Drine i Republiku Srpsku, koja je preskupo plaćena, zbog prolaznih sitnih ličnih i političkih interesa", naveo je Vukanović u pismu Vučiću.

Istakao je da su mir i stabilnost "poslije vijeka stradanja, vrhunski patriotizam i najveći nacionalni interes".

Vukanović je ocijenio da bi, "ako stvari krenu po zlu", Republici Srpskoj i srpskom narodu mogla da bude nanesena velika šteta, dodavši da će dio odgovornosti biti i na Vučiću, jer je Srbija, kao pravni nasljednik SR Jugoslavije, potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma.

"Siguran sam da ne želite da se vama ostavi na teret teška hipoteka, iako niste direktno odgovorni, da je u vrijeme vašeg predsjedničkog mandata Republika Srpska pala na koljena zbog nečije pohlepe, egoizma, ludila i kockanja", stoji, između ostalog, u pismu.

Vukanović je upozorio je situacija otišla predaleko, "jer Dodik namjerava da žrtvuje cijeli narod i Republiku Srpsku, krećući u opasnu avanturu povlačenja jednostranih poteza zvanu povratak izvornom Dejtonu, sa jednim ciljem – da amnestira sebe i svoje saradnike procesuiranja i odgovornosti za kriminal i zločine počinjene nad sopstvenim narodom".

On je naglasio da je "BiH protektorat međunarodne zajednice, kao i da EUFOR i NATO trupe imaju mogućnost da intervenišu ako Dodik jednostrano pogazi Međunarodni ugovor i odluke koje su donesene u redovnoj parlamentarnoj proceduri, što može da ima nesagledive posljedice".

"Svjesni ste da nije moguće preko noći osnovati novu vojsku, graničnu i tajnu policiju, povlačiti separatističke poteze, sam i izolovan bez bilo čije podrške u svijetu, a da, pritom, Republika Srpska godinama živi od kredita i nema niti jednu konzervu u Robnim rezervama, koje su nestale skupa sa privredom zbog pljačke i razaranja kakva nije viđena na ovim prostorima", napisao je Vukanović u otvorenom pismu Vučiću.

Prema Vukanovićevim riječima, Dodik "kao nekad Martin Špegelj" javno prijeti da će uskoro u Republici Srpskoj policijom i svojim pristalicama blokirati kasarne Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, u kojima je više od 90 posto vojnika i oficira Srba, čime među njima može pokrenuti sukobe.

Vukanović je u pismu naveo da je u RS razoren zdravstveni sistem, da jedina u svijetu umjesto medicinskog koristi tehnički kiseonik kao lijek, zbog čega uz Peru ima najveću smrtnost pacijenata od posljedica korona virusa.

Ukazao je da vlast u RS i dalje "pljačka" donacije koje je RS uplatila Srbija.

"Vjerovatno vam je poznata činjenica da su vlasti RS otuđiile donaciju Srbije u iznosu od pet miliona eura za sanaciju puta preko prevoja Prijedjel, od Foče prema Tjentištu i Gacku, i da niko iz Vlade ne želi da odgovori na pitanje gdje su nestali novci i vaša donacija namijenjena saobraćajnoj deblokadi zapostavljene Hercegovine", istakao je Vukanović u pismu.

Dalje se navodi da je Republika Srpska izgubila trećinu stanovništva, preko pola miliona ljudi, samo u posljednjih deset godina, kao i da narod, posebno mladi, "masovno bježe od haosa, beznađa, siromaštva, anarhije, nedostatka posla, korupcije, nepravde, kriminala, apatije".

"RS je do temelja razorena i uništena, demografski, privredno, ekonomski, moralno, pretvorena u zarobljenu i praznu ljušturu u kojoj ništa ne funkcioniše i sve je podređeno samo jednom čovjeku i jednom centru moći u kome se donose sve odluke", napisao je Vuknović u otvrenom pismu Vučiću.

On je pozvao predsjednika Srbije da djeluje, ocijenivši da je Vučić "jedna od rijetkih osoba, ako ne i jedina, koja ima autoritet i snažan uticaj na Dodika i može ga urazumiti i obuzdati u daljem srljanju i avanturama kojima sve vuče u provaliju".

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a najavio je za 26. oktobar održavanje sjednice Narodne skupštine RS, na kojoj bi poslanici trebalo da izglasaju povlačenje saglasnosti RS na formiranje svih institucija na državnom nivou koje prvobitno nisu bile predviđene Dejtonskim sporazumom.

Između ostalog, traži se ukidanje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, državne obavještajne agencije i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

federalna.ba/Beta

Nebojša Vukanović Aleksandar Vučić pismo
Aleksandar Vučić Rio Tinto
0 01.12.2021 21:00
Borut Pahor Aleksandar Vučić Slovenija Srbija
0 28.11.2021 17:16
Aleksandar Vučić Milorad Dodik
0 28.11.2021 14:06
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa apel pismo Milorad Dodik
0 26.11.2021 11:34
Aleksandar Vučić Vladimir Putin
0 25.11.2021 17:45
Aleksandar Vučić Milorad Dodik Vladimir Putin
0 24.11.2021 12:22