Mirjana Topić  Landeka

Vukadin: Moguće je da HDZ ne bude u Vladi Kantona 10

„U Hercegbosanskoj  županiji trenutno imamo potencijal 14 ruku i iz druga dva konstitutivna naroda. To trebamo iskoristiti i nadograditi s još 3 ruke. Imali smo Vladu s pojedinačnim zastupnicima iz srpskog naroda i iz SDP-a i SDA. Mi razgovaramo sa svima pa i sa HDZ-om BiH“, kazao je trenutni premijer i mandatar Vlade u Livnu Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka u Intervju na Radiju Federacije BiH. I ta županija ima ustavnu odredbu da Vladu potvrđuje dvotrećinska većina, što je 17 ruku. 

Na upit da se špekulira kako HDZ-u BiH nema mjesta u novoj Vladi, Vukadin je kazao kako to nije točno i da pregovori traju. Uz napomenu kako se uspostava federalne Vlade te Vlade u  Mostaru i Livnu povezivala, Vukadin kaže kako je uspostava federalne Vlade išla kroz Hrvatski narodni sabor. Događanja u HNŽ-u kaže ne zna i može samo špekulirati. „Ja mislim da bi trebali pokušati zadovoljiti sve one stvari koje govorimo ako smo HNS u cijelosti i kako govorimo da jesmo Hrvatski narodni sabor i da pronađeno većine u svim prostorima gdje možemo. Nitko nas ne uvjetuje da ne možemo s HDZ-om zato što HDZ 1990. Neće biti u HNŽ-u na vlasti. Hoće li to imati presudan utjecaj na sastavljanje Vlade u HBŽ-u, pa vjerojatno možda i hoće, ali to će ovisiti od mog koalicijskog partnera a ne od mene“, kazao je Vukadin  čija stranka Hrvatski nacionalni pomak s HDZ-om  1990. ima najveći koalicijski potencijal u HBŽ-u od 9 ruku.

Hercegbosanska županija, Kanton 10 ili Livanjska županija, kako se prostor  koji obuhvaća Livno, Kupres, Tomislavgrad, Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo, naziva i službeno i neslužbeno, pretrpio je devastaciju u ratu, a Glamoč je i službeno najnerazvijenija općina u Federaciji BiH.

Vukadin smatra kako za kvalitetniji život na tim prostorima treba ulagati u obnovljive izvore energije, poljoprivredu i turizam, te da u idućem razdoblju očekuje da se taj kraj ne zanemaruju u velikim infrastrukturnim projektima. 

Ivan Vukadin Kanton 10 Vlada Kantona 10
Kanton 10 odlaganje otpada deponije
0 13.01.2024 08:43
Kanton 10 Vlada Kantona 10 Skupština K10 Skupština kantona 10
0 22.12.2023 20:47