videoprilog Mirze Huskića (Svijet)

Vučićev plan u deset tačaka

Srbija k’o Srbija, rekli bi blagonakloni opisujući naguravanja narodnih poslanika na vanrednoj sjednici Skupštine o njemačko-francuskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Vučić je u dugotrajnom obraćanju rekao da se boji deset posto plana koji nije objavljen u medijima. U isto vrijeme je premijer Kosova Albin Kurti iznio šest uslova za stvaranje Zajednice općina sa srpskom većinom.

Komešanje i naguravanje narodnih poslanika u Skupštini Srbije bi više odgovaralo za rubriku “no comment” nego za izvještaj o ozbiljnom političkom događaju, no, što bi se reklo, ozračje je takvo. Kontaminirano populizmom, nacionalizmom i ostrašćeno sirovom političkom bahatošću.

“Naše je samo da ne ćutimo kapitulaciji…", kazao je Boško Obradović, lider desničarskog pokreta Dveri.

No, nije u biti problem ko je veći Srbin kada je u pitanju Kosovo, jer tu vlada jedinstvo pozicije i opozicije, nego se radi o potpunom nedostatku političke volje da se realno pogleda u oči situaciji koju je sama Srbija stvorila i izgubila Kosovo odbijanjem plana iz Rambujea prije više od 20 godina. U takvoj situaciji, Vučićev glas zvuči kao glas razuma, bez obzira što mu je trebalo gotovo dva sata da iznese plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu. Govoreći o njemačko-francuskom prijedlogu, Vučić je kao posebno tešku istakao tačku 4 i to drugi stav u kojem se navodi da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. U slučaju da Srbija odbije prijedlog evropskog bloka, Vučić se boji potpune blokade i izolacije Srbije.

Nebrojeni evropski i američki zvaničnici danima papagajski ponavljaju da Srbiji nije postavljen nikakav ultimatum. Dakako, ukoliko prijedlog ne bude prihvaćen, to će u Briselu, Vašingtonu, ali i Berlinu i Parizu biti shvaćeno kao potpuno omalovažavanje njihovih napora za uspostavu trajne stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Gotovo kao nabacivanje na volej, sportskim žargonom rečeno, Vučiću je više nego dobro došlo šest uvjeta koje iznio premijer Kosova Albin Kurti o formiranju Zajednice općina sa srpskom većinom.

“Prije uspostavljanja Zajednice, ilegalne strukture Srbije na sjeveru trebaju biti ugašene i svo ilegalno oružje treba biti predano. Zajednica je dio konačnog sporazuma i može se uspostaviti nakon obostranog priznavanja. I to samo nakon što Srbija prizna principe Povelje UN-a u svojim odnosima sa Republikom Kosovo.”

Dakako, pozvao je Kurti Vučića i da povuče pisma koja je adresirao na pet članica Evropske unije i drugih država o neprihvatanju zahtjeva Republike Kosovo za članstvo u Evropskoj uniji i kojima se krši isti sporazum potpisan 19. aprila 2013. godine između tadašnjih premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića.

U priči koja se danima valja u regionalnim, ali i svjetskim medijima, svojih pet minuta slave imao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Prvo je u ponedjeljak izjavio nešto zbog čega je postao zvijezda srbijanskih tabloida i tv stanica sa nacionalnom frekvencijom.

“Kosovo je izuzeto iz Srbije... stojim iza Kosova, ali kad je to jednom napravljeno bez volje države kojoj je Kosovo pripadalo, a to je bila Srbija, odnosno Jugoslavija, koja nama nije prijateljska i baš nas je briga za njih, bilo je samo pitanje kada će Rusi, ili neko treći napraviti isto. Sad se to događa.”

Valjda je potom malo više razmišljao, pa je Milanović za dva dana rekao i ovo.

"Činjenica da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak jedne prividne srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica ili ljubavnik , jer naime Srbija i Kosovo Rusiji smetaju. Moraće kad tad ili priznati Kosovo ili će Rusija praviti da priznaje da bi legalizirala ono što radi u Ukrajini. To je raalnost i gdje je tu Srbija, mala balkanska država? Nigdje."

I šta je dobio Milanović sa ove dvije izjave? Ništa, osim malo više medijske pažnje. Ali su u pravu oni koji kažu da itekako šteti međunarodnom ugledu Hrvatske jer u isti koš trpa herojsku odbranu Ukrajine i zamrznuti sukob još od ’90-ih godina prošlog vijeka za koji rješenje traže puno veći igrači nego što je to aktuelni stanovnik Pantovčaka.

federalna.ba

Srbija Aleksandar Vučić
Srbija Kosovo nestali Ohridski sporazum
0 26.03.2023 20:36
Srbija migranti krijumčarenje ljudima
0 25.03.2023 14:19
Srbija NATO Sombor Milorad Dodik
0 24.03.2023 22:37
Momčilo Đurđić Srbija Kosovo SAD
0 24.03.2023 20:15