Vučić u Ohridu: Postigli smo nekakav dogovor, zadovoljan sam

Vučić u Ohridu: Postigli smo nekakav dogovor, zadovoljan sam

U Ohridu je večeras završen sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, uz posredovanje zvaničnika Evropske unije o implementaciji evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Sastanci u Ohridu počeli su danas u 10.30 sati. Lideri Kosova i Srbije su prvo održali odvojene sastanke s evropskim posrednicima, šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom i predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom, a potom je uslijedio trilateralni sastanak, koji je bio usredotočen na finalizaciju aneksa o implementaciji evropskog sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka da je danas "postignut nekakav odgovor" i da je zadovoljan zbog toga.

"Svakako ovo neće biti sve. Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili će postati dio pregovaračkog okvira za obje strane. Evropski savjet će donijeti odluku da to postane dio pregovaračkog okvira", rekao je Vučić.

Dodao je da je ovaj put dugačak, ozbiljan koji ne traje jedan ili pet dana i da sve tek počinje.

"Evropska unija procjenjivat će koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će morati biti proširen", rekao je Vučić.

Dodao je da je za Srbiju od velikog značaja to što je kao prioretetna obaveza stavljeno formiranje ‘zajednice srpskih općina’.

"Moram reći da sam zadovoljan. Još se govori o nestalim osobama. Implementacioni plan će morati da se nadograđuje", rekao je Vučić i dodao da, ukoliko Srbija želi da ostane na evropskom putu, njen napredak bit će ocijenjen i kroz to koliko i šta će uraditi.

Obje strane su, dodao je istakle svoje crvene linije te da u narednim mjesecima slijedi nastavak razgovora.

"Razgovor je bio pristojan i konstruktivan", kazao je predsjednik Srbije.

Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je ranije objavljen na internetskoj stranici EU-a, sastoji se od 11 članova kojima se ne predviđa obostrano priznanje, ali se stranke obavezuju da uzajamno priznaju dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Prema tekstu prijedloga, s kojim su se obje strane saglasile, poštovat će se načela suverene jednakosti država, poštovanja njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti. Prijedlogom je predviđena da Srbija neće uložiti prigovor na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, niti će stranke blokirati, niti poticati druge da blokiraju napredak druge stranke na putu prema EU-u.
federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić Albin Kurti
Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 20.04.2024 17:15
Mostarski sajam Aleksandar Vučić Milorad Dodik Nermin Nikšić
0 16.04.2024 19:39
Aleksandar Vučić SDA genocid u Srebrenici
0 16.04.2024 17:08