Vučić u Banjaluci: BiH za Srbiju važan partner

Bosna i Hercegovina je za Srbiju važan partner, izjavio je u Banjaluci predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz uvjerenje da će 2021. i 2022. biti godine rasta i ubrzanog napretka u kojima može mnogo toga zajednički da se uradi.

Naveo je da je BiH za Srbiju treća izvozna destinacija, a ukupno sedmi trgovinski partner.

"Verujem da trgovinska razmena u 2021. godini može da bude značajno veća nego u 2020. godini, tako da ova i 2022. godina budu godine rasta i ubrzanog napretka i verujem da mnogo toga možemo zajednički da uradimo", kazao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija je spremna da podrži izgradnju autoputa do Bijeljine, odnosno da plati dionicu od 17 kilometara od mosta preko Save do Bijeljine.

Prema njegovim riječima, procijenjena vrijednost radova je 136 miliona eura, a Srbija će na sebe preuzeti 100 miliona eura.

Poslije sjednice Visokog savjeta za saradnju Srbije i bh. entiteta Republike Srpske, Vučić je kazao da je "važno da čuvajući mir i stabilnost razvijamo naše ekonomije, da ljudi koji žive i u Srbiji i u RS-u vide da će imati posla, da će njihova deca moći da opstanu na ognjištima, te da ne budu ophrvani brigama od pre 25, 30 godina".

Vučić je govorio i o pomoći Srbije za Drvar, Kostajnicu, Dubicu i Nevesinje, gdje će biti "urađeno mnogo toga, od izgradnje lokalne infrastrukture, do vodovoda i kanalizacije, obnove objekata, te izgradnje vrtića i škola".

Predsjednik Srbije je naveo i da je bilo riječi o aerodromu u Trebinju za koji je procjena da će biti potrebno između 98 i 100 miliona eura, a za koji je Srbija spremna da uloži između 73 i 75 miliona eura.

Vučiću će na svečanoj akademiji povodom 22. aprila, Dana grada biti uručen ključ Grada sa poveljom počasnog građanina Banjaluke.

federalna.ba/AA

Aleksandar Vučić Milorad Dodik Srbija Republika Srpska
Srbija koronavirus
0 17.05.2021 15:36
Milorad Dodik Šefik Džaferović Željko Komšić Predsjedništvo BiH Brdo-Brijuni Brdo-Brioni Slovenija
0 16.05.2021 16:51
vakcina vakcinacija cjepivo cjepiva cijepljenje Srbija pandemija koronavirus Covid19 virus
0 16.05.2021 16:07