Vučić: Niti će biti kapitulacije, niti povrataka u devedesete
(Izvor: Fena)

Vučić: Niti će biti kapitulacije, niti povrataka u devedesete

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je uoči puta u Bruxelles kako neće biti kapitulacije niti povratka u devedesete te da će Srbija ići naprijed ma koliko to teško bilo.

Bruxelles je u ponedjeljak domaćin nastavku dijaloga Beograda i Prištine na kojem se od čelnika dviju strana očekuje da prihvate europski plan za Kosovo koji podupiru Sjedinjene Države.

Vučić je uoči odlaska u Bruxelles zahvalio dijelu srbijanskih građana koji imaju povjerenja u vodstvo te zemlje i koji vjeruju da će uraditi ono što je najbolje za Srbiju.

"Onima koji se unaprijed spremaju napadati nas kako ćemo potpisati nešto, jer ćemo tako biti izdajnici, i unaprijed znaju da smo krivi i da se vraćamo u devedesete, mogu samo kazati da se ne sekiraju. Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u devedesete. Srbija će ići naprijed ma koliko teško bilo i uspjet ćemo se izboriti za to!", napisao je Vučić na svom Inastagram profilu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti razgovatar će sa šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom i posebnim izaslanikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom.

Borrell i Lajčak imat će tijekom dana odvojene razgovore s Vučićem i Kurtijem, a zajednički sastanak očekuje se u 15 sati.

Posebni izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin kazao je da europski prijedlog, koji se temelji na njemačkoj i francuskoj inicijativi, može riješiti velik dio problema između Kosova i Srbije te da će otvoriti put regionalnoj integraciji tih zemalja u Europsku uniju (EU).

"Sada je prilika da obje strane pokažu fleksibilnost i prihvate iznesene prijedloge. To bi bio i važan pozitivan signal za cijelu regiju zapadnog Balkana u kritičnoj međunarodnoj situaciji", istaknuo je Sarrazin za Deutche Wele.

Mediji iz Beograda i Prištine javljaju kako su oba čelnika ohrabrena da u Bruxellesu danas prihvate europski prijedlog temeljnog sporazuma o Kosovu i njegovo daljnje provođenje, uz ispunjenje obveza preuzetih ranijim sporazumima. Za Prištinu to znači i formiranje Zajednice srpskih općina, što Beograd nastoji nametnuti kao ključni preduvjet za sudjelovanje u nastavku dijaloga.

federalna.ba/Fena

Aleksandar Vučić Bruxelles
Aleksandar Vučić Vjosa Osmani Emmanuel Macron Olaf Scholz Josep Borrell
0 01.06.2023 21:54
ambasadori zemalja Kvinte Aleksandar Vučić Kosovo
0 30.05.2023 13:13
Aleksandar Vučić Kosovo
0 29.05.2023 21:11
Miloš Vučević Aleksandar Vučić SNS
0 27.05.2023 15:01
Aleksandar Vučić Miloš Vučević Srbija SNS
0 27.05.2023 14:40
Srbija Kosovo Aleksandar Vučić
0 27.05.2023 13:04