Vučić: Nisam potpisao jer neću praviti međunarodno-pravne sporazume s Kosovom

Vučić: Nisam potpisao jer neću praviti međunarodno-pravne sporazume s Kosovom

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju u Beogradu da nije potpisao Implementacijski aneks Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz nekoliko razloga, među kojima je i želja da ne pravi međunarodno-pravne sporazume s Prištinom.

"Nisam potpisao zbog nekoliko stvari. Srbija je međunarodno-pravno priznata država, a ono što oni zovu Republika Kosovo - za mene nije. Zbog toga ne želim praviti međunarodno-pravne sporazume s Republikom Kosovo", kazao je Vučić, dan nakon cjelodnevne runde dijaloga s premijerom Kosova Albinom Kurtijem u Ohridu, prenosi Beta.

Vučić je novinarima u Palati Srbija rekao i da su njegove izjave, budući da je predsjednik države, obvezujuće i da zato "pažljivo vodi računa o svakoj riječi koju izgovara".

"Naravno, u formalno-pravnom smislu, teško ćete pokazati da sporazum postoji bez potpisa, ali ja poslije svakog summita, za svaki slučaj, nedvosmisleno govorim o našim crvenim linijama, koje znače da nećemo priznati kosovsku nezavisnost ni da prihvaćamo članstvo Kosova u UN-u", rekao je Vučić.

Također je napomenuo kako Srbija nije potpisala ni sporazum ni aneks, ali da je "spremna raditi na implementaciji do svojih crvenih linija".

Srbijanski predsjednik u izjavi za medije komentirao je i nalog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, nazvavši to odlukom koja će imati loše političke posljedice, jer pokazuje da postoji velika nespremnost da se razgovara o miru.

"Moje pitanje je: 'sad kad ste ga optužili za najveće ratne zločine, s kim ćete razgovarati?'", kazao je Vučić, postavivši i pitanje "Je li stvarno mislite da je Rusiju moguće poraziti za mjesec dana, tri mjeseca ili godinu dana?".

federalna.ba/Fena

Aleksandar Vučić Albin Kurti
Gabriel Escobar Albin Kurti
0 06.06.2023 16:06
Aleksandar Vučić Slobodan Milošević Srbija Srbija protiv nasilja
0 04.06.2023 19:50
Aleksandar Vučić Vjosa Osmani Emmanuel Macron Olaf Scholz Josep Borrell
0 01.06.2023 21:54