Vučić i Dodik Mostarski sajam iskoristili za negiranje genocida i prijetnje

Sajam u Mostaru Milorad Dodik i Aleksandar Vučić još jednom su iskoristili kao pozornicu za pokazivanje nepoštovanja prema presudama međunarodnih sudova, a na kraju i prema domaćinu, državi Bosni i Hercegovini. U starom maniru, Dodik je ponovo najavio mirni razlaz. Istovremeno, srbijanski predsjednik krivce je pronašao u novinarima i Sarajevu. Bilježimo i reakciju lidera SDP-a, koji inače s Vučićem na sinoćnjem druženju u Mostaru nije razgovarao o Rezoluciji o Srebrenici.

“Treba očuvati mir. Ukoliko se to nešto usvoji, jedino je moguće da se mirno raziđemo u Bosni i Hercegovini jer ne želimo da živimo s narodom koji pokušava srpskom narodu da stavi tako sramnu etiketu koju uopšte ne zaslužuje. Prvo, genocid se nije desio, da se desio ne bi toliko forsirali tu priču iznova, a onda pokušavaju da iskoriste jedan trenutak u svijetu. Oni koji peru svoju istoriju ili savjest, oni pokušavaju da od Srebrenice naprave mit, a ona to nije”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

“To su fakti, to su činjenice. Mislim da trebamo da se otrgnemo od te prošlosti. Svako ima neku svoju istinu koju gura i samo je njegova istina prava, da stvari nazovemo pravim imenom, da kažemo to što je bilo - bilo je. Niko od ovih aktuelnih ljudi nije radio te zločine, šta sad da se mi oko toga sporimo i raspravljamo, da ostavimo to konačno iza sebe”, poručio je Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP).

“Mileta i RS ću uvijek da podržim i u svemu. Nemojte da izmišljate. Utvrđeno je da Srbija ni na koji način nije odgovorna za genocid. Tek toliko da imate u vidu i nemojte da obmanjujete narod kao što obmanjujete narod u Sarajevu da sam nosio snajper, da sam u nekoga pucao. Problem je u tome što stalno izmišljate, što ne možete da se držite činjenica, što vi u Sarajevu morate da izmislite nešto”, izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

federalna.ba

Mostarski sajam Aleksandar Vučić Milorad Dodik Nermin Nikšić
Milorad Dodik Miloš Lukić suđenje
0 22.05.2024 20:02
Milorad Dodik Miloš Lukić Sud BiH
0 22.05.2024 15:54
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38
Mreža Christian Schmidt Milorad Dodik
0 21.05.2024 21:28
Milorad Dodik rezolucija o Srebrenici
0 20.05.2024 12:28