VSTV BiH izrazio rezervu na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama KZ RS kojim se kriminalizira kleveta

VSTV BiH izrazio rezervu na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama KZ RS kojim se kriminalizira kleveta

Nakon dugog čekanja stava iz Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH objavljeno je mišljenje krovne pravosudne institucije BiH na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika Republike Srpske.

Međutim, njihov stav okarakteriziran je kao nekonkretan, a pojedini novinari u BiH smatraju da se iz VSTV-a svojim mišljenjem nisu željeli zamjeriti političkim elitama.

Unatoč upozorenjima domaće i međunarodne javnosti da bi ponovnom kriminalizacijom klevete u RS-u, na području BiH bila ograničena sloboda izražavanja, te da bismo i nazadovali na putu ka EU, iz VSTV-a samo kažu da izražavaju rezervu.

Bojazan medijskih radnika, ali i domaće i međunarodne javnosti je da bi Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS-a kojim bi za klevetu bile predviđene visoke novčane kazne uskoro mogao biti na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a. Svoje stavove o ograničenjima slobode izražavanja mjesecima su iznosili, a tražili su i od VSTV-a konkretan stav i ukazivali im da bi sa iznošenjem stava mogli zakasniti. Članovi krovne državne pravosudne institucije održali su telefonsku sjednicu te nakon nje objavili Mišljenje.

Propisivanjem kazne neprilagođene ličnosti učinitelja efekat autocenzurisanja, ali i sankcionisanja može potencijalno imati za posljedicu neosnovano ograničavanje uživanja prava na slobodu izražavanja kao stuba izgradnje demokratskog društva, o čemu bi izvršna i zakonodavna vlast trebale voditi računa.

Oni koji su do objave Mišljenja ukazivali VSTV-u da će zakasniti, sada nezadovoljni objavljenim, ali i netransparentnošću ove institucije. Iz BIRN-a kažu da su nakon sjednice tražili tonski snimak i zapisnik, ali iz VSTV-a su im rekli da sjednica nije snimana, a da zapisnik ne mogu poslati. Kao ključni problem s objavljenim Mišljenjem VSTV-a naše sagovornice navode nekonkretan stav.

"Pitanje je konkretno - da li mi treba da idemo u kriminalizaciju klevete i uvrede nakon 20 godina. Zašto se jedan najviši pravosudni organ ne može jasno izjasniti trebamo li ili ne", kaže Sandra Gojković-Arbutina, potpredsjednica UO Vijeća za štampu i online medije BiH.

"Ovo je preblag stav krovne institucije, ovo je nedovoljno definisan stav i na kraju krajeva, vrlo smo dobili jedno zamršeno saopštenje za koje je bilo potrebno nekoliko sati nama novinarima da se uz pomoć pravnika unutar naših kuća konsultujemo", smatra Džana Brkanić, novinarka i urednica BIRN.

Upozoravaju naše sagovornice i na činjenicu da je Bosna i Hercegovina prva u regionu bila koja je dekriminalizirala klevetu, a da bismo se usvajanjem ovih Izmjena i dopuna Krivičnog zakonika vratili godinama unazad.

U Mišljenju VSTV-a, jasno podsjećaju na praksu dekriminalizacije klevete u evropskim državama, ali prema Nacrtu izmjena i dopuna koje im je dostavilo Ministarstvo pravde RS-a izražavaju samo rezervu.

"Visoko sudsko i tužilačko vijeće nam je tu kazalo da bi usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizira kleveta moglo doći do ograničavanja slobode izražavanja, moglo doći do ugrožavanja demokratskih principa. Dakle, moglo bi a i ne mora, dakle, iz čega možemo da vidimo zapravo kako su zauzeli stav nemoj da se kome zamjerimo", dodaje Brkanić.

Dodatna pojašnjenja u vezi sa Mišljenjem VSTV će prezentirati na sjednici zakazanoj za 5. i 6. juli. Novinari se nadaju da će i njihovi stavovi i mišljenja biti uvaženi te da će krovna pravosudna institucija dati konkretan stav i obrazloženje da ne bi došlo do ugrožavanja slobode izražavanja.

federalna.ba

VSTV