Vranić za Rezime: Razmišljamo da počnemo sa vakcinacijom djece od 15 godina

"Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo je pod kontrolom, ali da je zabrinjavajuća, jeste", istakao je ministar zdravstva KS-a Haris Vranić u Rezimeu.

"Imamo trend porasta novozaraženih građana. Doduše moramo naglasiti i da se veliki broj građana testira. Bolnički kapaciteti se polako pune, imamo već osam pacijenata na respiratoru. Jako je zabrinjavajuće da je grupa novozaraženih pacijenata u 56% od 30 do 60 godina. Dakle radno sposobno stanovništvo. Izuzetno je važno naglasiti da je samo 11,2% u bolnicama smješteno onih koji su vakcinisani."

Pojašnjava da, što se tiče Opće bolnice, nije ništa drugačije u odnosu na prethodni val.

"Što se tiče Kliničkog centra oni su napravili novi plan organizacije smještaja i hospitalizacije covid pozitivnih pacijenata. Zatvorili su Kliniku za Podhrastove, koja je bila primarno covid odjeljenje. Sada je to u infektivnoj klinici koja ima 157 kreveta i na kojoj je obezbijeđena intenzivna njega. Po potrebi ti kapaciteti će se širiti."

Kada je riječ o djeci školskog uzrasta Vranić navodi da nisu iznenađeni brojem zaraženih.

"Tačno je da imamo porast novozaražene djece od 16 do 19 godina. Mi smo na Kriznom štabu razmišljali već da počnemo sa vakcinacijom djece od 15 godina uz saglasnost roditelja jer je Svjetska zdravtstvena organizacija priznala Pfizerovu vakcinu kao vakcinu kojom se mogu vakcinisati djeca od 5. godine. Da se roditelji ne bi bojali, djeca obolijevaju, ali prema podacima iz bolnica, nijedno dijete nije hospitalizirano koje je u kritičnom stanju. Dakle, da obolijevaju, ali su to blaže forme, Ako su i teže forme one neće završiti na hospitalizaciji. Problem je što ta djeca postaju vektori zaraze. Zato je vrlo važno da vakcinišemo, jer ako imate vakcinisane roditelje, zaraženo dijete im neće prenijeti zarazu ili ako im je prenese to će biti blaža forma. I to je problem jer smo mi zadnja zemlja u Evropi po broju vakcinisanih, 11,9% smo vakcinisali stanovništva. Iako Kanton Sarajevo daleko prednjači u vakcinaciji nad drugim kantonima."

Ne vjerujem da bi uvođenje mjera donijelo rezultate

Ističe da ne očekuju udar na zdravstveni sistem kakav je bio u trećem valu.

"Ne vjerujem da bi uvođenje mjera donijelo rezultate. I dalje postoje mjere koje su na snazi, ali njih niko ne poštuje. SFF se stvarno profesionalno ponio i odnosio prema epidemiološkim mjerama. Mi sprovodimo stalne inspekcijske nadzore, ali nemamo mi toliko inspekcijskih radnika da mogu pokriti grad. Što se tiče sinošnje utakmice, sve je na organizatora. Mi nemamo represivni aparat. Uputstva su data, sve je rečeno, iz klubova smo dobili povratne odgovore da će kontrolisati, ali na ulazu toga nema. Mi nemamo mogućnosti za sprovođenje represivnih mjera. Možemo samo da apelujemo i da govorimo. Krenut ćemo u agresivniju kampanju za vakcinaciju, da motiviramo ljude da se vakcinišu. To nam je jedini spas i jedina ispravna mjera."

O situaciji u Izraelu pojašnjava da oni koji su vakcinisani ne znače da neće biti pozitivni i da neće oboljeti.

"Ali je dosta manje umrlih, neuporedivo sa prethodnim valom."

Vranić navodi da da je izuzetno zadovoljan saradnjom medicinskih radnika Kliničkog centra i Opće bolnice.

"Kada uzmete ukupan broj pedijatara i ukupan broj stanovnika ne bih mogao sa sigurnošću reći da fali pedijatara. Ali da fali čitavog medicinskog osoblja, fali. Ali morate znati da smo mi kao Vlada, i ja kao ministar, preuzeli nešto što je 30 godina uništavano. Mogu reći da smo napravili čudo za ovih osam mjeseci kada smo ušli usred pandemije, gdje ništa se nije praktično uradilo. Imamo zadovoljavajuće rezultate. Vlada stalno odobrava nova zapošljavanja, u skladu sa finansijskim mogućnostima. Ali nešto što 30 godina nije sistemski rađeno ne možete nadoknaditi  tako brzo. Trebat će nam sigurno godine, možda i decenija da bi stali na noge sa svim potrebnim zdravstvenim kadrom. Jer politika se jednostavno miješala u zdravstveni sistem i dovela je do ovoga."

Zagovornik sam da u sistem ZZO-a uđu svi koji ispunjavaju uslove

Kada je riječ o Zavodu zdravstvenog osiguranja KS-a ministar pojašnjava da je Ured za borbu protiv korupcije dostavio materijale prema Ministarstvu, koje je on dalje proslijedio nadležnim organima.

"Na osnovu tih akata donesena je odluka o smjeni rukovodstva ZZO-a. Smijenjeni direktor ima pravo da se sudskim putem žali, ako smatra da je neosnovano smijenjen, ali ja odgovorno tvrdim da je smjena učinjena u skladu sa svim pravilima. A da li je bilo nekih nepravilnosti, korupcije i ostalog ja nisam mjerodavan da sudim."

Kaže da prije 4-5 mjeseci formirao komisiju koja treba da odredi smjernice novog načina plaćanja zdravstvenih usluga svim javno-zdravstvenim ustanovama.

"Dakle moramo promijeniti model. Morate znati da Zavod zdravstvenog osiguranja i Zakon o zdravstvenom osiguranju je najstariji zakon u ovoj državi. Mi metodologiju plaćanja usluga privodimo kraju. Ja sam zagovornik da u sistem ZZO-a uđu svi oni koji ispunjavaju uslove, bili oni javni sektor ili privatni. Prvenstveno misleći na to da javni sektor ne smije biti uništen na račun privatnog sektora. Javni sektor će uvijek liječiti svakoga, i one najteže i najsiromašnije i osigurane i neosigurane. Zato što će država stajati iza toga. To nikada neće nestati. Ali da će možda pacijenti vremenom moći birati gdje će da odu da se liječe na račun zdravstvenog osiguranja, to će u svakom slučaju biti omogućeno. Imamo modele da se i druge osiguravajuće kuće priključe ZZO-u kroz dodatna i dopunska osiguranja. U svakom slučaju, više neće biti plaćanja zdravstvenih usluga kao što je bilo ranije, u tzv. tranšama, a da nemate nikakvog backupa da li je uopšte potrošen taj novac ili nije i za šta je potrošen."

Vakcina ima sasvim dovoljno

O listama lijekova ističe da su optužbe SDA gomila laži i neznanje.

"U Federaciji BiH postoje dvije liste - esencijalna A lista koju izdaje federalni ministar zdravstva i ona je obligatorna za sve kantone i ja kao ministar je ne mogu ni stavljati ni mijenjati. B lista je fakultativna lista. Svaki kanton može da formira i neku dodatnu listu lijekova koje federalni ministar nije stavio na obavezujuću listu. Mi smo ovu B listu smanjili sa 180 i nešto lijekova na 130 i nešto lijekova. Esencijalna lista je imala 1300-1400 generika i to je smanjeno na 700. Dakle, nijedan generik ne može biti skinut niti je skinut. Opredjeljenje ove Vlade i Odluke koja je bila na Vladi je poštovanje zakona u kojem se daje prednost domaćim lijekovima. Takvu listu je donio prvo Kanton 10, pa HNK-a. Mi smo tu listu imali od 2015. do 2018. i onda je ona na zadnjoj sjednici Vlade promijenjena i napravila se tzv. otvorena lista. Mi smo išli da na listi bude orginator, odnosno kompanija koja je izmislila određeni lijek. Dakle, imate generika i imate sve lijekove koje proizvode domaći proizvođači istog generika. Na pozicijama na kojim nema domaćih proizvođača, tu su stavljeni i svi drugi lijekovi. Dakle nema lijeka kojeg nema."

Vranić ističe da su trenutno na raspolaganju AstraZeneca i Sinopharm vakcine, te da u subotu dolazi 5.200 Pfizer vakcina.

"To je za prvu dozu. Imamo obezbijeđene za revakcinaciju. Ima naznaka da bi trebalo da dođe 50.000 Johnson&Johnson vakcina za cijelu BiH. To su jednodozne vakcine. Vakcina ima sasvim dovoljno. One su provjerene i kvalitetne. Ljudi su tražili Pfizer, ali iskreno da kažem jedva smo ga potrošili. Omogućio sam da se vakcinišemo praktično u svakom sokaku. Vakcinisali smo po firmama, po školama, išli smo i u Centralni zatvor. Vakcinisanih sa obje doze u Kantonu Sarajevo ima oko 28%. To nije loš procenat. Imamo i preko 50% onih koji su vakcinisani jednom dozom."

Tvrdi da nije tačno da su se ministri u Vladi KS-a vakcinisali Pfizer vakcinama onda kada ih je nedostajalo za onkološke pacijente, te da je u Vladi šest ili sedam ministara vakcinisano.

"Imamo problem i nisam zadovoljan softverom za izdavanje kodova. Mislim da taj sistem nije odgovarajući i da nije odgovorio."

federalna.ba

Haris Vranić Rezime
Kanton 10 Haris Vranić Kanton Sara
0 03.12.2021 17:57
Edin Forto Premijer KS Haris Vranić
0 02.12.2021 14:25
Nedžad ef. Grabus Rezime
0 01.12.2021 17:33
Elvir Karajbić Rezime
0 30.11.2021 17:37