Vožnja autoputem kroz CG: Od Podgorice do Kolašina za 20 minuta

Crna Gora je godinama bila jedina država na Balkanu bez kilometra autoputa. Ipak, višedecenijski san brojnih generacija konačno je ostvaren, pa je u srijedu 13. jula, na Dan državnosti Crne Gore, svečano otvorena prva dionica autoputa Bar - Boljare, koja se prostire od Podgorice do Kolašina.

Ekipa Anadolu Agency provozala se novim putem, na kojem je već prvog dana nakon otvaranja bila primjetna gužva. Špic ljetnje turističke sezone polako se primiče, a ova će dionica dobro doći svima koji dolaze iz pravca Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Dionica dugačka 41 kilometar -

Dionica od Podgorice do Kolašina dugačka je 41 kilometar. Iako najkomlikovanija za gradnju zbog konfiguracije terena, prva dionica je tek četvrtina planiranog autoputa kroz Crnu Goru, koji bi spojio Bar na jugu i Boljare na krajnjem sjeveru, prema Srbiji, u dužini oko 170 kilometara.

Ovu trasu, čija je izgradnja počela 2015. godine, izgradila je kineska državna kompanija China Road & Bridge Corporation (CRBC). Impozantna građevina ima 20 mostova na glavnoj trasi, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocijevnih tunela. Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama.

- Vožnja kroz kanjon Morače prošlost -

Četrdeset jedan kilometar autoputa, koštao je skoro milijardu eura, gradio se sedam godina, u mandatima četiri Vlade, sa pet odlaganja završetka radova.

Osim što će doprinijeti razvoju sjevera Crne Gore, očekivanja su da će autoput od Kolašina do Podgorice umnogome uticati i na smanjenje saobraćajnih nesreća. Vozači sada neće morati da prolaze kroz kanjon Morače, koji je zbog svoje nepreglednosti uticao na brojne saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodom.

- Autoputem besplatno do 21. jula -

Ograničenje na autoputu je 100 kilometara na čas, pa se od Podgorice do Kolašina stiže za 20 minuta. Kroz kanjon Morače, do sada se ova ruta prelazila za nešto više od sat vremena.

Do 21. jula vožnja novim putem biće besplatna. Nakon toga, cijena vožnje za motore biće jedan euro, za putničke automobile 3,5 eura, a za autobuse i kamione 17 eura.

federalna.ba/AA
Crna Gora autoput